Erişilebilirlik

ABD 11 Ülkeyi Yaptırımlardan Muaf Tutacak


Amerika, İran’dan petrol ithalatını azaltan 11 ülkenin mali yaptırımlardan muaf tutulacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın aldığı karar sonucu 10 Avrupa ülkesi (Belçika, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya) ile Japonya, İran’dan petrol alımını azalttığı gerekçesiyle 180 gün süreyle yaptırımlara hedef olmayacak.

Geçen yıl Amerikan Kongresi tarafından onaylanan yaptırım yasasında İran’dan petrol ithal eden ülkelerin de cezalandırılması öngörülüyor. Ancak yasada petrol ithalatını azaltan ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmasını öngören bir madde var.

İran’dan petrol ithalatını azaltan ülkelerden övgüyle söz eden Clinton, bu ülkelerin zor bir karar aldığını söyledi; diğer ülkelerin de bu 11 ülkeyi örnek alması çağrısında bulundu. Söz konusu yaptırım yasasını hazırlayan Senatör Bob Menendez, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu 11 ülkeyi muaf tutma kararını desteklediğini açıkladı. İran’a yönelik yaptırımların sonuç vermeye başladığını savunan Menendez, birçok ülkenin ve şirketin bu konuda işbirliği yaptığını ve İran ekonomisinin yaptırımlardan etkilenmeye başladığını söyledi.

Bu arada, Reuters haber ajansı, bir Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’dan ham petrol ithalatını azaltmayan 12 ülkeye ek yaptırım uygulanabileceğini bildirdi. Ajans, Amerikalı yetkilinin hangi ülkeleri kastettiğini açıklamadığını yazdı; ancak Çin, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika’nın İran’dan büyük miktarda petrol ithal ettiğine dikkati çekti.

Obama yönetimi petrol sektörünü hedef alarak İran’ı nükleer programı konusunda tutumunu değiştirmeye zorlamaya çalışıyor. Amerika ve batılı ülkeler İran’ın nükleer enerji programı kisvesi altında silah geliştirmeye çalıştığını ileri sürüyor. İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG