Erişilebilirlik

ABD Şii Militanlara Karşı Harekete Geçiyor


ABD Şii Militanlara Karşı Harekete Geçiyor
ABD Şii Militanlara Karşı Harekete Geçiyor

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin İran’ın silahlandırdığı Şii militanlara karşı tekyanlı eyleme geçeceğini açıkladı.

Bağdat yakınlarındaki bir Amerikan üssünde konuşan Panetta saldırıların devam etmesi halinde Amerika’nın seyirci kalamayacağını ve karşılık vereceğini söyledi.

Geçen ay Irak’ta Şii militanların düzenlediği saldırılarda 14 Amerikan öldü. Haziren, son üç yıldır Amerikan askerlerinin en çok kayıp verdiği ay oldu. Bu ay da biri Pazar günü olmak üzere üç Amerikan askeri öldürüldü.

Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Lloyd Austin de Iraklı Şii militanların İran’dan aldıkları silahları daha etkili biçimde kullanmaya başladıklarını söyledi.

Irak’ta halen 45 bin Amerikan askeri var. Irak’la Amerika arasında yapılan bir güvenlik anlaşması uyarınca askerlerin tümünün 31 Aralık tarihine kadar çekilmesi gerekiyor

Ancak Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Amerikan birliklerinin çekilmesinin ardından güvenliğin tam olarak sağlanamamasından kaygı duyuyor.

Panetta, Bağdat’ta Başbakan Nuri el-Maliki ile de görüştü ve Şii militanlara karşı daha etkili önlem almasını istedi.

Panetta, görüşme öncesi önce yaptığı açıklamada el-Maliki’yi, Amerikan kuvvetlerinin kalış süresini uzatıp uzatmama konusunda da bir karar vermeye teşvik edeceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG