Erişilebilirlik

ABD: 'İran Konusunda Kaygılarımız Sürüyor'


ABD: 'İran Konusunda Kaygılarımız Sürüyor'
ABD: 'İran Konusunda Kaygılarımız Sürüyor'

Beyaz Saray, İran’ın nükleer programıyla ilgili uyuşmazlığa çözüm bulunmasında Türkiye ve Brezilya’nın girişimlerini takdir ettiklerini ancak uluslararası toplumun kaygılarının sürdüğünü açıkladı

Beyaz Saray, İran’ın nükleer programıyla ilgili uyuşmazlığa çözüm bulunmasında Türkiye ve Brezilya’nın girişimlerini takdir ettiklerini ancak uluslararası toplumun kaygılarının sürdüğünü açıkladı.

İran hükümeti Türkiye ve Brezilya'nın girişimleri sonucu nükleer soruna çözüm bulunması için uranyum takası yapılması teklifini kabul ettiğini açıkladı. Buna göre, İran, düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'ye gönderecek, bunun karşılığında İran'a nükleer yakıt sağlanacak. Türkiye, Tahran'da varılan anlaşmanın önemli bir başarı olduğunu açıklarken, Amerika temkinli bir yaklaşım içinde.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs tarafından yayınlanan açıklamada Tahran’da varılan anlaşmanın uluslararası toplum tarafından değerlendirilebilmesi için önce Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi kurumuna iletilmesi gerektiği belirtildi.

Uranyum Zenginleştirmesi Güvenlik Konseyi Kararlarının İhlalidir

Beyaz Saray açıklamasında şöyle deniyor: “Geçen Ekim ayında kabul ettiği gibi, düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunu yurtdışına göndermesi memnunluk yaratacaksa da, İran hükümeti uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye devam edeceğini de açıkladı. Bu da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlalidir.”

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Tahran’da yapılan açıklamanın, İran’ın uluslararası kaygıları gidermek üzere Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’yla (P5+1) görüşüp görüşmeyeceğine açıklık getirmediğini de belirtti.

Beyaz Saray, “İran’ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceğini - sadece sözle değil - attığı adımlarla da göstermesi gerektiğini, aksi takdirde yaptırımlar dahil bunun bütün sonuçlarına katlanmak durumunda olduğunu” açıkladı.

Beyaz Saray açıklamasında devamla şöyle deniyor: “İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyarak ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle işbirliği yaparak nükleer programının barışçı amaçlar taşıdığını göstermek durumundadır.”

Türk Dışişleri: 'İran Beklentileri Karşıladı'

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamadaysa, İran'ın uluslararası beklentileri karşıladığı belirtildi. Açıklamada, "Ortak Bildiri’nin kabulüyle İran uluslararası toplumun kendisinden beklediği hususları yerine getirmiş bulunmaktadır," denildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da anlaşmaya varılmasından sonra “Artık BM nezdinde yaptırım kararı alınmasına da gerek yok” demişti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: "Türkiye, Ortak Bildiri’de ifadesini bulan mutabakatın uygulanmasını ve bu sürecin ilerletilmesine uluslararası toplumun da aktif katkıda bulunmasını beklemektedir."

Türk Dışişleri Bakanlığı bu sonuca varılmasında "Brezilya’nın Türkiye’ye verdiği desteği takdir ettiklerini" açıkladı.

XS
SM
MD
LG