Erişilebilirlik

AB Zirvesinde Gündem ABD İstihbarat Skandalı


Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin Brüksel’deki toplantısı Amerikan istihbaratının Avrupalı liderleri dinlediği iddialarının gölgesinde geçiyor

Avrupa Birliği zirvesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu görüşmelerinin Amerikan istihbaratı tarafından dinlenmiş olabileceği iddiaları gündeme geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, konuyu görüşmek için Perşembe günü erken saatlerde Amerikan Büyükelçisi’ni çağırdı. Bakan Westerwelle’nin günün ilerleyen saatlerinde Amerika’nın Almanya Büyükelçisi John Emerson’la görüşmesi bekleniyor.

Amerika Başkanı Barack Obama Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı telefon görüşmesinde, Amerika’nın kendisinin görüşmelerini bugüne kadar takibe almadığını ve bundan sonra da almayacağını söyledi.

Beyaz Saray’dan bu konuda yapılan açıklamada ise iki ülkenin hem kendi vatandaşlarının hem de müttefik ülke vatandaşlarının gizlilik haklarını korumak için istihbarat ve işbirliğini arttırmak üzere anlaşmaya vardıkları belirtildi. Merkel’in sözcüsü ise Alman liderin bu tür uygulamaları ‘kesinlikle kabul edilemez’ olarak tanımladığını bildirdi.

Müttefiklerine yönelik casusluk faaliyetleri yürüttüğü yönündeki haberler sonrasında eleştiri fırtınasına tutulan Obama yönetimi bu iddiaları reddediyor. Haberlerin kaynağı olarak, Rusya’ya sığınan Amerika istihbaratının eski çalışanı Edward Snowden ve sızdırdığı belgeler gösteriliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG