Erişilebilirlik

'AB'ye Destek Azalıyor'


'AB'ye Destek Azalıyor'
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Avrupa Birliği’ne destek, Avrupa’da dikkat çeken ölçüde azaldı. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma konusundaki referandum tarihinin yaklaşması da Brüksel’deki kaygıları arttırıyor. Uzmanlar, İngiltere’nin üyelikten ayrılmasının etkilerinin hem Avrupa’da hem de dünyada hissedileceğini söylüyor

Merkezi Washington’da bulunan PEW Araştırma Şirketi, 10 bin Avrupalı ile bu konuyu görüştü. Sonuçlar, Avrupa Birliği’ne desteğin azaldığını ortaya koydu.

Fransa’da AB’ye gösterilen destek, İngiltere’nin bile gerisinde kaldı. Fransızlar’ın sadece yüzde 38’i AB’ye olumlu bakıyor. Bu oran 2004’te yüzde 69’du. İspanya’da Avrupa Birliği’ne gösterilen destek de yüzde 80’den yüzde 47’ye düştü.

Uzman Tim Oliver, İngiltere’den ayrılık kararı çıkarsa, Avrupa’da benzer referandumlar düzenlenebileceğini söylüyor: “Üyelikten çıkma referandumlarının başarılı olup olmaması, İngiltere’nin gidişatına bağlı. Eğer İngiltere ayrılık sonrasında sıkıntı çekerse, bu Avrupa Birliği’ne güçlü bir mesaj gönderir. Ayrıca, Euro ve Schengen bölgelerinde neler yaşanacağı, Rusya’nın durumu da önemli. Avrupa Birliği şu anda birçok krizle mücadele ediyor ve İngiltere de bunlardan biri.”

Oliver’a göre, İngiltere’nin AB’den ayrılması, uzun ve tatsız bir süreç olabilir.

Tim Oliver, “AB’nin geri kalanı İngiltere’yi ayrıldığı için cezalandırmak isteyecek. Bunun da ekonomik sonuçları olacak. İngiltere’nin ayrıldığı için ceza almaması mümkün değil. Çünkü bu, diğer üye ülkeleri de AB’den ayrılma konusunda cesaretlendirebilir” şeklinde konuşuyor.

Pew araştırmacıları, AB’ye desteğin düşmesini mülteci krizine bağlıyor. 2015 yılında Yunanistan’a bir milyondan fazla mülteci geldi. Brüksel’in göçmen politikalarına itiraz eden Avrupalı oranı yüzde 94’e ulaştı.

Böyle bir ortamda İngiltere’nin AB’den ayrılması, Avrupa’yı uçurumun eşiğine getirebilir.

Oliver, “Krizleri çözmediler. Sadece günü kurtaracak politikalar üretip, sorunları erteleme yoluna gittiler. Birçok krizin aynı anda yaşanması, AB’yi belirsizliğe sürüklüyor ki bu çok tehlikeli” diyor.

Eski dışişleri bakanı William Hague’e göre, İngiltere’nin birlikten ayrılması, daha geniş bir bölünmeye yol açabilir: “Eğer başımızı kendi ülke sorunlarımızdan kaldırıp, kıtadaki sorunlara bakarsak, ayrılığın çok büyük riskler taşıdığını görürüz. Herşeyden önce, Batı’nın bölünmesini ve zayıflamasını önlemek için elimizden geleni yapmalıyız.”

Uzmanlar, Avrupa ülkelerinde AB’ye desteğin giderek azaldığı bir ortamda İngiltere’nin üyelikten çıkmasının ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG