Erişilebilirlik

AB Yasak Yerine Makul Çözüm Arayışında


Avrupa Birliği, bazı uçuşlardaki laptop yasağının genişletilmesi konusunda ABD'nin tek taraflı adım atmasını engelleme ve yasak yerine farklı önlemlere dayanan makul bir çözüm bulunması çabasında.
Avrupa Birliği, bazı uçuşlardaki laptop yasağının genişletilmesi konusunda ABD'nin tek taraflı adım atmasını engelleme ve yasak yerine farklı önlemlere dayanan makul bir çözüm bulunması çabasında.

ABD’nin, uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik aletlere yasak getiren uygulamayı Avrupa çıkışlı uçuşlara genişletmek istemesi Washington ile Brüksel arasında sorun olmayı sürdürüyor.

ABD’nin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere uyguladığı uçuşlarda “laptop yasağını” Avrupa çıkışlı uçuşlara genişletmeyi opsiyonlar arasında gördüğünün sinyallerini vermesinin ardından Washington ile Brüksel arasında yürütülen görüşmeler henüz sonuç vermedi. Avrupa Birliği kanadı özellikle olası bir genişlemenin yaratacağı mali yük konusunda endişesini gizlemezken güvenlik kaygılarını giderici alternatif çözümler üretilmesinden yana.

Avrupa Birliği’nin uygulamaya çok sıcak bakmamasında Amerikan yönetiminin neden bu yola başvurduğu konusunda yeterli , somut ve detaylı bilgi aktarmakta istekli davranmaması da etkili oluyor.Son olarak Rusya bağlantılı olarak gündeme gelen bilgi paylaşma iddiaları da Avrupa Birliği’nin çekincelerini artıran bir ortam oluşmasına neden oldu.

Çarşamba günü Brüksel’de yapılan, Avrupa Birliği ile ABD’den siyasi ve teknik üst düzey yetkilileri bir araya getiren ve dört saat kadar süren toplantıda bazı ek bilgiler paylaşıldıysa da somut sonuç alınamadı. Toplantıda hem gelişmekte olan tehditler hem de bu tehditler karşısında alınabilecek önlemler masaya yatırıldı. Toplantının gelecek hafta Washington’da tekrarlanması kararına varılması Amerikan yönetiminin de ivedi bir karar verme aşamasına gelmediğinin göstergesi olarak algılandı. ABD’nin, gerekli teknik düzenlemelerin yapılmasına fırsat vermeyecek bir hızda harekete geçmesi beklenmiyor.

ABD’nin yasağı genişletme yönünde alacağı olası bir karar kaçınılmaz olarak Amerikan havacılık şirketlerini de doğrudan etkileyecek. Laptop yasağının Avrupa geneline yayılması halinde ortaya çıkacak maliyet 1.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Amerikan yönetimi, yüksek maliyete rağmen güvenlik kaygısını ön planda tutan bir yaklaşım sergiliyor. Uluslararası havacılık ve uçuş güvenliğiyle ilgili kurumlar ise sorunun daha sıkı ve ekstra güvenlik denetimleriyle aşılabileceği görüşünde.

Avrupa Birliği ile ABD bir yandan yolcuların güvenliğini sağlarken diğer yandan da hava taşımacılığının aksamadan yürütülmesini sağlayacak bir sonuca ulaşmak için yakın işbirliğinde kalacaklarının sinyalini veriyor. Konunun sonuca bağlanmasında ABD’nin bilgi paylaşımı konusundaki işbirliği düzeyi etkili olacak. Avrupa Birliği her şeyden önce ABD’nin tek taraflı adım atmasını engelleme amacında.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG