Erişilebilirlik

AB Vergi Kaçakçılığını Önleyebilir mi?


Uzmanlara göre dünyanın mali varlığının yüzde 8’i, yani 7 trilyon dolardan fazlası, vergi cenneti olarak anılan ülkelerdeki banka hesaplarında gizleniyor. Kayıtdışı bu para ekonomiye katılsa, küresel vergi geliri yılda 200 milyar dolar artabilir

Avrupa Birliği maliye bakanları, vergi kaçırmayı zorlaştıracak önemli bir anlaşmaya imza attı. Vergi cenneti olarak bilinan ülkelerin yıllardır engellediği yeni yasa, Lüksemburg ve Avusturya’nın veto kararlarını kaldırması üzerine kabul edildi. Ancak Amerika’nın Sesi muhabiri Mil Arcega’ya göre yeni yasa, vergi kaçıranların gidecek yeri kalmadığı anlamına gelmiyor.

Avrupa Birliği’nin vergilerden sorumlu yetkilisi Algirdas Semeta, bankacılığın gizlilik temeline dayalı olduğu Lüksemburg gibi ülkelerde mevduat hesabı bulunanların paralarını hükümetlerin denetiminden gizleyemeyeceğini söyledi: “Yeni mevzuat, Avrupa’ya tam bir vergi şeffaflığı getiriyor. Bankacılıkta artık gizlilik yok. Otomatik veri paylaşımı en kapsamlı biçimiyle yürürlüğegiriyor.”

Lüksemburg, banka verilerini 2017’den itibaren Avrupa Birliğiülkeleriyle paylaşmayı kabul etti. Avusturya için bu süreç 2018’de başlayacak.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden uzman Jacob Kirkegaard’a göre yeni mevzuat, vergi kaçırmayı önlemeye yönelik uluslararası çabalar için büyük önem taşıyor: “Bu son derece önemli bir gelişme. Fransa, Almanya ve İtalya on yılı aşkın süredir Avrupa Birliği’ne diğer üye ülkelerdeki gizli banka hesapları uygulamasıyla mücadele etmeye çalışıyordu. Bu çabalar şimdi sonuca ulaştı.”

Yıllardır süregelen gizli bankacılık uygulaması sayesinde Avrupa’nın en büyük finans merkezlerinden biri haline gelen Lüksemburg’da banka hesaplarında bulunan para miktarı, ülkenin yıllık gayrisafi milli hasılasının on katına çıktı. Bir zamanlar dünyanın en büyük vergi cenneti sayılan İsviçre de Avrupa ve Amerika’nın yoğun baskıları sonucu bankacılıkta gizliliği geçen yıl kaldırdı.

Jacob Kierkegaard’a göre vergi kaçakçıları paralarını yasaların gevşek olduğu az gelişmiş ülkelerde saklamaya devam etse de seçenekler giderek azalıyor: “Dubai seçeneği hala mevcut. Singapur’un da hala adı geçiyor. Ancak Singapur bir süre önce vergi kaçakçılığıyla mücadeleye katıldı. Bu nedenle vergi kaçakçılarının önündeki seçenekler azalıyor.”

Bazı iktisatçılar dünyanın mali varlığının yüzde 8’inin, bir başka deyişle 7 trilyon dolardan fazlasının, vergi cenneti olarak anılan ülkelerde gizlendiğini tahmin ediyor. Uzmanlara göre kayıtdışı bu para ekonomiye katılsa, küresel vergi geliri yılda 200 milyar dolar artar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG