Erişilebilirlik

AB ve NATO'dan PKK'ya Kınama


Avrupa Birliği’nin en hassas olduğu ve politika önceliklerinin başında yer alan konulardan biri de terörle mücadele. Üye ülkelerinde meydana gelen en ufak bir terör olayı sonrasında en üst düzeyden ve acilen açıklama yapan Avrupa Birliği, Türkiye’de düzenlenen saldırılar konusunda her zaman aynı hassasiyeti göstermiyor.



Cumartesi günü gerçekleştirilen ve 12 askerin hayatını kaybettiği saldırılara yönelik AB açıklaması pazartesi günü geldi. Bir soru üzerine AB’nin tepkisini dile getiren Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Angela Filote, yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve PKK’nın Birlik tarafından hazırlanan terör listesinde yer aldığını hatırlattı. Filote, can kayıplarına neden olan tüm bu saldırıları güçlü şekilde kınadıklarını söyledi.

Kürt sorununun çözülmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Filote, şiddetin bu denklemde yer almadığı mesajını verdi. Terörist saldırıların çözüm olmadığını ifade eden Filote, çözümün demokratik açılımla bağlantılı olması gerektiğini ifade etti.

Filote, demokratik açılıma vurgu yaparak AB’nin bölgede yaşanan soruna siyasi çözüm bulunması yönündeki talebini de hatırlatmış oldu. Sözcü, "Kürt kökenli Türk vatandaşlarının ihtiyacı olan daha fazla can kaybı değil, istikrar, barış, refah ve iş" diye konuştu. Terör saldırılarının salı günü Füle’yle, Başmüzakereci Egemen Bağış arasında İstanbul’da yapılacak görüşmede de gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

PKK’nın saldırıları NATO tarafından da kınandı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, mart ayından bu yana düzinelerce askerin ölümüne neden olan saldırıları güçlü şekilde kınadığını belirterek hiçbir şeyin bu saldırıları meşru kılamayacağını ifade etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG