Erişilebilirlik

AB ve AGİT'den Türkiye'ye Internet Uyarısı


İstanbul'da düzenlenen İnternet yasaklarını protesto gösterisi
İstanbul'da düzenlenen İnternet yasaklarını protesto gösterisi

Türkiye’de son günlerin en tartışmalı konuları arasında yer alan internet yasakları Avrupa Birliği ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da yakın takibinde. Hem Brüksel’den hem Viyana’dan Türkiye’ye uyarı geldi.Türkiye’de internet alanında yaşanan gelişmeler Avrupa kurumlarının yakın takibinde. Şu ana kadar internet sitelerine getirilen erişim yasaklarını hemen her fırsatta eleştiren Avrupa Birliği Komisyonu ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, filtreleme sistemi öngören düzenlemelerin de peşinde olduğu mesajını verdi. Her iki kurum da planlanan adımların bilgiye erişim özgürlüğünü daha da kısıtlama riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Türkiye’de internetle ilgili kısıtlamaları protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterileri yakından izlediklerini ifade eden Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Natasha Butler yasal düzenlemelerin de detaylı şekilde incelendiği mesajını verdi. Butler, internet içeriğinin kısıtlanması amaçlı adımların hedef odaklı ve orantılı olması gerektiğinin altını çizdi. Komisyon sözcüsü, kelime bazlı yasaklama yöntemleriyle ilgili de bir uyarıda bulundu. Butler, internet sitelerinin kapatılması için kelime listelerinin temel alınmasının ifade ve bilgiye erişim özgürlüğünü ihlal sonucu doğurabileceğini söyledi. Brüksel’in yıllardır Ankara’yı uyardığı bir alanı oluşturan sitelerin kapatılması konusu da Butler’ın gündemindeydi. Sözcü, Türkiye’de internet sitelerine yönelik yasakların hem amaç hem de süre açısından orantısız olduğunu söyledi.

İnternet kısıtlamaları konusunda Türkiye’yi uyaran bir başka isim de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic oldu. İnternette filtre uygulamasına dayanan yasal düzenlemelerin bazı sitelerin bloke olması sonucunu doğuracağına ve filtreleme kriterlerinin kamuya açıklanmayacağına dikkat çeken Mijatovic, internet kullanıcılarının içerik filtrelerini kullanma konusunda bağımsız seçim yapma hakkına sahip olması gerektiğini söyledi. Mijatovic, bu alanda zorlamaya gidilmesi durumunda bunun uluslararası standartların ihlali anlamına geleceğini ifade etti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, Türkçe ve İngilizce 138 kelimeyi yasaklama girişimini de eleştiren Mijatovic, istenmeyen internet içeriğini ortadan kaldırmak için kelimeleri yasaklamanın başarı getirmeyeceğini çünkü her zaman bu yasakları etkisiz kılacak teknik yollar bulunacağını belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yetkilisi, bu tür yasakların Türkiye'de sayıları kritik derecede yüksek olan yasaklı site sayısını daha da artıracağı uyarısında bulundu.


XS
SM
MD
LG