Erişilebilirlik

AB Ülkelerinde Genç İşsiz Oranı Çok Yüksek


AB Ülkelerinde Genç İşsiz Oranı Çok Yüksek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Linki indirmek için

Avrupa Birliği, İspanya ve Yunanistan’da 25 yaşın altındaki gençler arasında işsizlik oranının %50’yi geçmesi üzerine sorunu gidermek amacıyla ciddi adımlar atıyor

Avrupa Birliği, gençler arasında rekor düzeye çıkan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla milyarlarca dolarlık yeni bir fon oluşturma kararı aldı. Bu arada, ekonomik sorunlar devam ederken, birliğin gelişme süreci de devam ediyor. Son olarak Hırvatistan’ın üyeliği kesinleşirken, Sırbistan’la üyelik görüşmelerinin önümüzdeki aylarda başlatılması kararı da alındı.

İspanya ve Yunanistan’da 25 yaş altındaki grup arasındaki işsizlik oranı %50’nin üzerinde. Portekiz’de, iş arayanlar eski kolonilerden Angola ve Brezilya’ya gitmek için konsolosluklar önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Avrupa Reform Merkezi’nden John Springfold, durumun giderek kötüleştiği görüşünde: “Uzun süre işsiz kalanlar iş becerilerini ve motivasyonlarını kaybediyor. Daha da kötüsü uyuşturucu ve alkol bağımlılığı yayılıyor. Bu da iş bulmayı daha da zorlaştırıyor.”

Geçtiğimiz hafta Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği liderleri gençler arasındaki işsizliği azaltmak için önümüzdeki iki yıl için 7 milyar 800 milyon dolar ayırdı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, şunları söyledi: “Reformlar uzun sürer ve hemen sonuç vermez. Bu yüzden kısa vadeli çözümler üretmek istiyoruz. Gençler arasındaki işsizlikle mücadele ve İstikrar Mekanizması kredilerine erişimi kolaylaştırma bunlar arasında.”

Avrupa’daki genç işsizlerin sayısı 5 milyon 600 bin civarında. Ekonomist John Springfold, paranın tek çözüm olmadığı görüşünde: “Kişi başına 1300 dolar ayrılmış durumda. İşsizlik oranı artınca, gençler arasında bu oran her zaman daha yüksek oluyor. Bu nedenle de bu sorun, makro ekonomik alanda değil mikro düzeyde ele alınmalı.”

Avrupa Birliği yetkilileri, aylardır devam eden tartışmalardan sonra 1 trilyon 25 milyar dolar değerindeki yedi yıllık bütçe üzerinde anlaştı. Hırvatistan, 1 Temmuz’da AB’ye resmen üye oldu. Ardından Sırbistan’la üyelik görüşmelerinin 2014 ocak ayında başlatılması kararlaştırıldı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso anlaşmayı övdü: “Bu tarihi bir adım. Avrupa’nın bu bölgesi çok uzun olmayan bir zaman önce en kanlı savaşlardan birine sahne oldu, bunu unutmamak gerekir. Şimdi ise Sırbistan’la üyelik görüşmeleri başlatıyoruz.”

London School of Economics uzmanı James Ker-Lindsay’a göre, “Bundan sonra asıl önemli olan Sırbistan’ın göstereceği isteklilik.”

James Ker-Lindsay, “Geçen yıl işbaşına gelen yeni hükümetle birlikte büyük bir değişim yaşandı. Başlangıçta, milliyetçi olan hükümet için tam tersi düşünülmüştü. Oysa hükümet başta 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile ilişkileri geliştirmek olmak üzere birçok hassas ve zor konuda olumlu adımlar attı” diyor.

Bu arada Letonya da 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Euro bölgesine katılma onayı aldı. Letonya, bu bölgenin 18’inci üyesi olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG