Erişilebilirlik

AB Ülkeleri Brexit Hareketinin Birlik İçinde Yayılmasından Kaygılı


AB Ülkeleri Brexit Hareketinin Birlik İçinde Yayılmasından Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını öven ve başka üye ülkelerde de benzer hareketlerin başlamasını destekleyen bazı çevreleri eleştirdi.

Juncker kısa süre önce Malta’da yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın Brexit’le ilgili tavrı hakkında da görüşlerini dile getirdi.

Avrupa Halk Partisi liderleri, İngiltere’nin birlikten ayrılış sürecini resmen başlatmasından sonra Malta’da bir araya geldi.

Avrupa’nın en güçlü partisinin liderleri, Avrupa Birliği’nden ayrılma iddiası taşıyan popülizmle mücadelenin yollarını aramak üzere Malta’nın başkenti Valetta’da bir araya geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ayrılıkçı hareketlerin başka ülkelerde destek görmesini eleştirdi:

“Başka bir kıtadaki ülkenin yeni seçilen başkanının İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını sevinçle karşılamasından ve başka ülkeleri de benzer adımlar atmaları için cesaretlendirmesinden memnuniyet duyanlar var. Eğer böyle devam ederse ben de Ohio ve Texas eyaletlerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılmasını desteklerim.”

Başkan Trump, İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin Brexit yanlısı eski lideri Nigel Farage’a destek verdiğini açıklamış, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını övmüştü. Popülist hareketler, o zamandan bu yana kimi liderlerin sandıktan mağlup çıkmasına rağmen Avrupa’nın birliğini tehdit ediyor.

Juncker, “Bizim gibi birliğin devamı konusunda ikna olmuş Avrupalılar için oturduğumuz yerden hızla kalkıp harekete geçme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde popülistler daha hızlı koşmaya başlayacak, bu da Avrupa için kötü olacak” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ise daha iyimser konuştu: “Büyük sorumluluk altındayız, bizim için kolay olmayacak. Yanımızda sadece büyük partiler, yakın tarihimizin en zorlu anlarında ne yapmamız gerektiğini başarıyla gösteren büyük liderler değil, aynı zamanda inandığımız güçlü değerler var.”

Avrupa Konseyi’nin Polonyalı Başkanı Donald Tusk da birliğin geleceğine dair inancını ifade etti: “İngiltere’nin ayrılması, 27 üyemizin birlik-beraberliğe dair azim ve kararlılığını daha da arttırdı.”

Eski Sovyet bloğu ülkelerinden Polonya, Avrupa’nın birliğinin en güçlü destekçilerinden biri. Polonya, üç yıl önce Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak eden Rusya’nın niyetine kaygıyla bakıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG