Erişilebilirlik

AB Türkler'e Vizede Direniyor


AB Türkler'e Vizede Direniyor
AB Türkler'e Vizede Direniyor

Avrupa Adalet Divanı, 19 Şubat 2009 tarihinde aldığı ve uzmanların tarihi olarak tanımladığı bir kararla iş için Avrupa'ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceğine karar verdi. Divan, Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Mart 1973’te Türk vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelerin, o tarihten sonra da Türk vatandaşlarına vize uygulaması getiremeyeceğini belirtti.

27 AB üyesini bağlayan Avrupa Adalet Divanı’nın görüşüne rağmen uygulamada geride kalan iki yılda değişiklik olmadı, vize konusu Türkiye ile AB ülkeleri arasında, örneğin Başbakan Erdoğan’ın Alman Başbakanı Merkel’le buluşmalarının en önemli konularından biri haline getirdi. Bu arada Şubat ayında da Almanya’nın Münih İdari Mahkemesi, Türkler'in turist vizesinden de muaf olduğuna ve hem hizmet alımı hem de hizmet verimi için vizesiz Almanya’ya girebileceğine ve üç aya kadar Almanya’da kalabileceğine karar verdi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve vize ilişkisi konusunda en önemli uzmanlardan biri olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Profesör Harun Gümrükçü, vize konusunda kazanılmış toplam altı mahkeme kararı olmasına rağmen, AB ülkelerinin bu konuda direnmelerine tepki gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Vize sorununun çözülmesinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini çok hızlandıracağını savunan Gümrükçü bu konuya bu açıdan da sahip çıkılması gerektiğini vurguluyor.

Yeni kurulan AKP hükümetinin vize konusunu siyasallaştırmaktan kaçınmasının daha iyi olacağını öne süren Harun Gümrükçü hükümetin alınan kararların uygulanmasını istemesinin yeterli olacağını belirtiyor.

Bu arada son olarak Federal Alman Meclisi Bilim Kurulu, Türklere yönelik vize uygulamasının Avrupa hukukuna aykırı olduğunu bildirdi. Raporda, sadece hizmet amaçlı değil, turist olarak Almanya’ya gelecek Türklerden de vize istenemeyeceğini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG