Erişilebilirlik

AB Türkiye’yle Momentumu Korumak İstiyor


Brüksel'de toplanan Genel İşler Konseyi'nde bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye'ydi.
Brüksel'de toplanan Genel İşler Konseyi'nde bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye'ydi.

Türkiye’yle momentumu korumak isteyen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının kabul ettiği sonuç bildirisinin olumlu yanını reformlar, olumsuz bölümünü ise medya özgürlüğü oluşturuyor

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan 19-20 Aralık’taki zirve öncesinde toplanan Genel İşler Konseyi, Türkiye’yle ilgili paragraflara onay verdi. Zirve sonuç bildirisinde de atıf yapılacak olan bu paragrafların öne çıkan özelliğini, AB Komisyonu tarafından yayımlanan son İlerleme Raporu’nun “ruhunu” taşıması oluşturuyor.

Geçen yıllarda hazırlanan sonuç bildirileriyle kıyaslandığında daha olumlu ve dengeli vurgular içermesiyle dikkat çeken belgede, Türkiye’nin karnesine olumlu olarak işlenen unsuru reformlar, eleştirinin en köşeli olduğu bölümü ise medya özgürlüğü oluşturuyor.

Perşembe günü başlayacak olan iki günlük zirve öncesinde AB’deki havayı Türkiye açısından daha dengeli ve olumlu hale getiren unsurlar arasında 4. Yargı Reformu Paketi ile demokratikleşme paketi, 22. başlığın açılması ile Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması yer alıyor.

Ombudsmanlık makamının ve ulusal insan hakları kurumlarının işlevsel hale gelmesi, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda alınan önlemler, 3. Yargı Reformu Paketi’nin uygulanmasının sürmesi, 4. Yargı Reformu Paketi’nin kabul edilip uygulanmaya başlanması, güvenlik güçleri üzerindeki sivil denetimin daha fazla güçlendirilmesi ve Vakıflar Yasası’nın uygulanmasının sürdürülmesi, AB’nin olumlu not verdiği başlıklar arasında yer alıyor. Belgede, son olarak kabul edilen demokratikleşme paketinin de daha fazla olumlu reform olasılığı için umut verdiği belirtiliyor.

Yazarlara, gazetecilere, akademisyenlere ve insan hakları savunucularına karşı açılan davaların, internet sitelerine sıklıkla ve orantısız şekilde getirilen yasakların, terörizm ve organize suçlarla ilgili yasal düzenlemelerin geniş yorumlanmasının da dahil olduğu medya özgürlüğüne yönelik uygulamadaki kısıtlamalar, AB tarafından ciddi endişe kaynağı olarak görülüyor.

İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, din özgürlüğü, mülkiyet hakları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tüm kararlarının uygulanmasının güçlendirilmesi açısından daha fazla ve sürekli çaba gerektiği de belgenin vurguları arasında yer alıyor.

AB, kolluk güçlerinin göstericilere karşı uyguladığı aşırı gücün ele alınması ve etkili şekilde soruşturulması gerektiğini kaydediyor. Reformların Avrupa standartlarına uygun şekilde uygulanmasının önemine dikkat çeken AB, Türkiye’de büyüyen ve aktif sivil toplumu olumlu şekilde not ederken sivil toplumun, meşru paydaş olarak desteklenmesini ve teşvik edilmesini istiyor.

Genel İşler Konseyi’nin sona ermesinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de dün imzalanan geri kabul anlaşmasının (GKA) ve startı verilen vize serbestisi sürecinin ilişkileri dinamizm getireceğini ve momentumun korunmasına katkı yapacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG