Erişilebilirlik

'AB Türkiye Olmadan Yapamaz'


Günter Verheugen (Arşiv)
Günter Verheugen (Arşiv)

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu eski üyesi Günter Verheugen Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı

Hafta başında yapılan Türk Amerikan Konseyi toplantılarında Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri konusunda bir panel düzenlenmişti. "Tam Üyelik: Ortak Hedefler" başlıklı panelde Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu eski üyesi Günter Verheugen de konuştu. Verheugen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecindeki mevcut sorunları takdir ettiğini, ancak yine de gelecek konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu eski üyesi Günter Verheugen, Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı veya yön değiştirdiği şekildeki değerlendirmelere katılmadığını söyledi. Türk Amerikan Konseyi toplantılarına katılmak için Washington’da bulunan Verheugen Türkiye’nin uluslararası etkinliğini arttırmasının batılı ülkelerin de çıkarına olduğunu belirtti.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Verheugen şöyle konuştu: “Ben bu kaygıyı paylaşmıyorum. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gücünü kullanarak bölgeyi etkilemesinin bizim de çıkarımıza olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bölgede etkisini arttırması bizim için de iyi. Türkiye güçlü bir ortak olursa, biz de faydalanabileceğiz.”

1999 – 2004 yılları arasında Avrupa Birliği Komisyonu’nda görev yapan Verheugen Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda sorunlar olduğunu, sürecin şu an için fazla ümit vaat etmediğini kabul etse de sürecin devam ettiğini vurguluyor: “Üyelik süreci devam ediyor. Ve şu an üye bir devletin bu süreci durdurma niyetinde olduğunu düşünmüyorum. Devam edecektir de. Evet, şu an için sürecin çok da umut vadeci olmadığına ben de katılıyorum. Ama hep iniş çıkışlar olmuştur. Bu durum değişecektir. Örneğin eğer Almanya veya Fransa’daki siyasi hava değişse, tüm tablo değişecek. Benim tavsiyem biraz daha sabır göstermektir. Konular üzerine yoğunlaşalım. Engelleri ortadan kaldırmaya bakalım ve hedefi şaşırmayalım. Temel şartlar değişmedi. Türkiye’nin tam üyeliği Avrupa Birliği’nin çıkarınadır. Bu çok net... Türkiye’nin de çıkarınadır. Değişen tek nokta şu: Avrupa Birliği’nin tersine Türkiye’nin alternatifleri var. Türkiye, Avrupa Birliği olmadan da devam edebilir. Ancak Avrupa Birliği Türkiye'siz yapamaz.”

Peki, Türkiye’nin tam üyeliğini kuvvetle destekleyen Alman akademiysen Günter Verheugen umutlu mu?

Verheugen "evet" diyor: "Ben umutluyum. Krizler olacak, zorluklar çıkacak, beklediğimizden uzun da sürebilir, ancak inanıyorum ki Avrupalılar da bu konunun öneminin farkına varacaktır. Gerekli olan güçlü, cesur, siyasi liderliktir. Bence Avrupalıların Türkiye’nin üyeliğini desteklemediği savı kesinlikle önemsizdir. Eğer politikacıların bu konunun önemini anlatmıyorsa, bu yönde mücadele etmiyorsa, hatta kendileri desteklemiyorsa o zaman halkın bu sürecin destekçisi olmasını nasıl bekleyebiliriz ki? Dolayısıyla Avrupa halkının bu üyeliğe karşı olduğu savını kabul etmiyorum. Bu bir ‘siyasi liderlik’ meselesidir."

Verheugen “Halkın karşısına geçip bunun neden önemli olduğunu anlatmak Avrupalı siyasetçilerin sorumluluğudur. Bu üyeliğin neden her iki tarafın da çıkarına olduğu anlatılmalıdır,” diyor.



(VOA - TGRT Haber Ortak Yayını: 21 Ekim, 2010)


XS
SM
MD
LG