Erişilebilirlik

AB-Türkiye Zirvesi’ne Doğru


7 Mart’ta yapılacak AB-Türkiye zirvesi öncesinde Başbakan Angela Merkel, sığınmacı krizinde Türkiye’siz bir çözüm olmayacağını vurgulamaya devam ediyor. Brüksel’de yapılacak zirve sığınmacı akını ile mücadele etmeye çalışan Almanya, özelikle de Merkel için büyük önem taşıyor.

Brüksel’deki AB-Türkiye Zirve’si, Merkel’in sığınmacı krizi konusunda AB’deki ortaklarını ikna edebilmesi için son fırsat olarak değerlendiriliyor. Başbakanın hedefinin Türkiye ile işbirliği sayesinde Avrupa sınırlarının sığınmacılara tamamen kapatılmasını sağlayarak, Almanya’da muhafazakar çevreler tarafından kendisine açılan cepheleri de dağıtmak olduğu belirtiliyor.

Son günlerde mültecilerle ilgili kurduğu cümlelerin sertleştiği gözlemlenen Merkel, AB’ye iltica etmek isteyen sığınmacıların ‘belirli bir ülkeyi isteme hakkına sahip olmadığını’ vurguladı.

Makedonya-Yunanistan sınırında bekleyen binlerce sığınmacı konusunu yorumlayan Merkel, ‘sığınmacılar için Yunanistan’da da barınma ve kalma imkanları mevcut. Bu olanaklar sığınmacılar tarafından kullanılmalı’ dedi.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumunun iyileştirilmesi için adımlar atıldığını da savunan Alman Başbakan, sığınmacıların sınırlardan kontrolsüz şekilde geçmelerine artık izin verilmemesini doğru bulduğunu da kaydetti. Merkel, daha önce Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılardan 160 bininin Avrupa ülkelerine dağıtılmasına Almanya'nın büyük oranda katılabileceğini duyurmuştu. Bu konuda diplomatik kaynaklardan kamuoyuna sızan bilgilere göre Türkiye, AB'nin yılda bir milyon Suriyeli mülteci almasını istiyor, ancak Merkel'in bu sayıyı AB ülkelerine kabul ettirmesi mümkün görünmüyor.

Merkel, 7 Mart'taki özel zirve öncesi Cuma günü Paris'e giderek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la zirveyi değerlendirecek. Merkel’in, orta ve doğu Avrupa ülkelerinin öncülüğünde oluşturulan bloklaşmalar konusunda ne kadar başarılı olacağını önümüzdeki günler gösterecek.

Avusturya Almanya'yı zorluyor

Merkel’in pozisyonunu zayıflatan son bir hamle Avusturya’dan geldi. Sığınmacı krizinin ilk aylarında Almanya’yı en çok destekleyen ülke konumundaki Avusturya’nın Başbakanı Werner Faymann, Merkel’in politikalarının Avrupa’da kaosa yol açtığını,Avusturya ve diğer AB ülkelerinin, Almanya için bir bekleme odası olmadığını, Berlin’in isterse mültecileri otobüslerle doğrudan Yunanistan’dan Almanya’ya getirebileceğini söyledi.

Faymann, AB’nın dış sınırlarının Türkiye ile işbirliğine rağmen korunamaması durumunda, her ülkenin kendi sınırlarını koruma hakkı bulunduğunu vurguladı. Bu günlerde yapılan kamuoyu araştırmaları ise Merkel’i sevindirecek cinsten. Son aylarda şahsına verilen destek yüzde 12 gerileyerek yüzde 46’ya düşen ve halkın yüzde 81’inin sığınmacı politikasını reddettiği Merkel’e güvenenlerin oranı yeniden artışa geçti. Kamuoyu araştırmasında Merkel’e güvenenlerin oranı yüzde 8 artarak, yüzde 54’e yükseldi.

Kamuoyu araştırmalarının ne kadar gerçeği yansıttığı ise gelecek hafta sonunda 3 eyalette yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG