Erişilebilirlik

AB Türkiye ve Trump Konusunda Tavır Belirlemeye Çalışıyor


Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Türkiye ile ilgili olarak ortak bir tutum belirlemeye çalışıyor.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini Pazartesi günü, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili olarak ortak bir pozisyon belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri gerilmiş durumda.

Avrupa Birliği yetkilileri “Ankara’nın Avrupa Birliği’ne girmek isteyip istemediğine karar verme zaman geldi” dese de Mogherini, Brüksel’deki görüşmelerde Türkiye’nin üyeliğinin gündemde olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’ne üyeliğin referanduma götürüleceği mesajı verdi. Erdoğan, “Yılsonuna kadar bekleyelim sonra halka gidelim,” dedi.

Erdoğan ayrıca Avrupa Birliği’ni sözlerini tutmamakla ve PKK’ya destek vermekle suçladı.

AB’nin Donald Trump’a karşı tavrı nasıl olacak?

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Donald Trump’ın Amerika’da başkan seçilmesinin ardından iki taraf arasındaki ilişkileri de masaya yatırdı.

Dışişleri Bakanları dünya meselelerinde Avrupa’nın rolünü güçlendirme konusunda uzlaştı. Dışişleri Bakanları yeni Amerikan yönetiminin atacağı adımlara göre Trans-Atlantik ilişkilerinin geleceği için bekleme kararı da aldı.

Dışişleri Bakanları, Washington’un Avrupa’ya taahhütlerini, İran Nükleer Anlaşması ve iklim değişikliği ile ilgili Paris Anlaşması’nı masaya yatırdı.

Mogherini, Trump’ın eleştirdiği Paris Anlaşması ve İran Nükleer Anlaşması’na AB'nin güçlü desteğinin süreceğini vurguladı.

Mogherini, “Avrupa Birliği ve Amerika ortaklar ve ortak olmaya devam edecek, herşeyden önce çok yönlü sistem üzerinde çalışmak, bizim için iklim değişikliği anlaşmasının uygulanması çok önemli” dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri Trump’ın seçim kampanyası sırasındaki vaatleri konusunda endişeli. Trump, seçim kampanyası sırasında uluslararası ticaret anlaşmalarını reddetmiş, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i eleştirmekten çekinmişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de Trump’ın Avrupa Birliği ve Amerika ilişkilerine risk oluşturduğunu kaydetti.

Trump’ın seçilmesinin ardından Çarşamba günü Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Trump’ı Avrupa Birliği-Amerika Zirvesi’ne davet etmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG