Erişilebilirlik

AB-Türkiye Temas Trafiği Hızlanıyor


Avrupa Birliği ile Türkiye arasında, uzun süredir en üst düzeyli ve doğrudan temas 25 Mayıs'ta Brüksel'de gerçekleşti.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında, uzun süredir en üst düzeyli ve doğrudan temas 25 Mayıs'ta Brüksel'de gerçekleşti.

Uzun süredir ilişkilerde gerginliğin ön planda olduğu Avrupa Birliği ile Türkiye arasında süreci yeniden rayına oturtma ve sonrasında da ilerleme amaçlı temas trafiği hızlanıyor. İlk buluşmanın tarihi 13 Haziran

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile yaptığı görüşme sonrası Brüksel-Ankara hattındaki temasların hızlanması gündemde.

Bu çerçevede 13 Haziran’da yapılacak teknik düzeyli siyasi diyalog toplantısı bundan sonraki sürecin detaylarının netleştirilmesi açısından önemli. Bu toplantının ardından Ankara-Brüksel hattındaki konuların tümünü kapsayacak şekilde bakanlar düzeyinde bir toplantı yapılması öngörülüyor.

Bakanlar düzeyindeki toplantının tarihi konusunda henüz tam bir netleşme yok. Ele alınan tarihlerden biri Temmuz ayı. Ancak toplantı için gerekli zeminin oluşup-oluşmayacağı konusundaki soru işaretleri henüz giderilmiş değil. Temmuz hedefi yakalanamazsa toplantı en erken Eylül'de yapılacak çünkü Ağustos ayında Avrupa Birliği kurumları tatile giriyor.

Önümüzdeki dönemde ortak çıkarlar ışığında iki taraf açısından da önemli olan konulara öncelik verilmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği’nin pratikteki en önemli beklentisi Türkiye’nin, mülteci krizi odaklı 18 Mart mutabakatını uygulamayı sürdürmesi. Genel beklentisi ise Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki olumsuzlukları giderici adımlar atması.

Türkiye’nin beklentileri ise daha fazla. Ankara, vize muafiyeti sürecinde ilerleme sağlanmasını, gümrük birliğinin güncellenmesine yönelik müzakerelere başlanmasını ve üyelik sürecinde yeni müzakere başlıklarının açılmasını istiyor.

Her iki taraf da referandum sürecindeki söylem ve tavırların bir kenara bırakılması konusunda uzlaşırken, sürecin somut şekilde ilerlemesi karşılıklı olarak atılacak olumlu adımlara bağlı olacak. Avrupa Birliği, ilk adımların Türkiye’den gelmesini beklediğini gizlemiyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, günlük olağan basın toplantısında, “Türkiye ve Avrupa Birliği işbirliğine devam etmek zorunda ve edecek” dedi.

İki taraf arasında temas trafiği hızlanacak olsa da Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak federal seçimler öncesinde süreçte belirgin bir olumlu gelişme yaşanma ihtimali çok yüksek değil. Ankara’nın üzerinde ısrarla durduğu Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi’nin de Eylül sonrası yapılması gündemde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG