Erişilebilirlik

AB Suriyeliler İçin Türkçe Eğitimi Gündeme Aldı


Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Şanlıurfa’da Harran Kampı’nı ziyaretinde Suriyeli sığınmacılarla biraraya geldi. Hahn, sığınmacılara Türkçe eğitim verilmesi gerekliliğini gözlemlediğini belirtti.

AB, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro olarak vadettiği maddi desteği yakın takibe aldı ve bu amaçla Brüksel’den Ankara ile sınır bölgesi kentlerine ziyaretler hız kazandı. Bu kapsamda, AB Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Direktörü Johannes Hahn,Şanlıurfa’da UNICEF ve WFP gibi kuruluşlarca Suriyeliler için yürütülen projeler hakkında bilgi aldı.

Hahn, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile makamında görüş alışverişinde bulundu. Vali Küçük ile görüşmesi sonrasında Türkçe eğitimi ihtiyacıyla ilgili önemli bir fikir edindiğini aktaran Hahn, Avrupa Birliği ile Türk Hükümeti’nin Suriyelilere kendi iş olanaklarını yaratma imkanları verilmesini görüştüğünü de açıkladı. Sığınmacı varlığını “kriz” boyutundan öte birbirini anlama, daha iyi birlikte çalışma ilişkileri yaratmakta ciddi bir fırsat olarak görmek gerektiğini de kaydeden Hahn, bunun için de Türkiye’de Türkçe dil eğitimi verilmesine ihtiyaç olduğunu bilgisini aldığını ve gerçekten dil bilgisinin çok önemli olduğunu algıladığını dile getirdi. Türk Hükümeti’nin yasal çerçevesini hazırladığı Suriyelilere çalışma izni uygulamasını önemsediklerini de belirten Hahn, bunun gibi fırsatlar için dil bilgisi engeli olmaması gerektiğini kaydetti. Hahn, Şanlıurfa Valisi ile yaptığı görüşme çerçevesinde, bu dil eğitimlerine finans desteği verilmesini gündeme aldıklarını anlattı.

Harran Kampı örneğinde olduğu üzere AFAD’ın çalışmalarını takdirle karşıladıklarını da vurgulayan Hahn, “Bu kampta da diğer öteki kamplarda olduğu gibi böylesi sığınmacı sayısınıuygun şekilde yönetimiyle ilgili dikkat çekici mükemmel bir örneği gördüm. Benim tek dileğim mümkün olan en kısa zamanda bu kampı kaldırmanız çünkü biz hepimiz Suriye’de barış sağlanmasını umut ediyoruz. Ama aynı zamanda bu ülkede kalacaklarını açıklayanlar (sığınmacılar) burada (Türkiye’de) fırsatlar görmeli. Avrupa da bunun olmasına katkı sunacak ve burada hali hazırda yaptıklarınız için sizlere teşekkürler” dedi.

Johannes Hahn'ın Harran Kampını Ziyareti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Harran Kampı’nda Türkçe bilmeyen çocuklar

Ayrıca Hahn ziyareti vesilesiyle Amerika’nın Sesi, Harran Kampı’ndaki Suriyeli sığınmacıların yaşam koşullarını da gözlemledi. Özellikle eğitim yaşında olmalarına ve kampta bulunmalarına karşın okula devamsızlık yapan çocuklar olması dikkat çekti. Pek çoğu ortalama üç yıldır Türkiye’de bulunduklarını belirtmesine rağmen kamp sakinlerince Türkçe öğrenilmemiş olması da göze çarptı.

Kampta Kahramanmaraş Kampı gibi farklı noktalardaki kampa kıyasla kadınlarca sadece gözlerini açıkta bırakacak şekilde siyah çarşaf kullanımı ağırlığı olduğu görüldü. Kamptaki erkekler ise çoğunlukla birlikte sohbetler halinde ancak çok azı iş bulabildiklerini ve bunun geçici olduğunu ifade etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Suriyeli kadınlar Hollandalı program yapımcısı ve aynı zamanda aşçı olan Herpen ile buluştu

AB Direktörü Hahn, Harran Kampı’nda Dünya Gıda Programı (WFP) projesi kapsamında Suriyelilerle birlikte yiyecekler hazırlayan aşçı Wilco van Herpen ile de tanıştı. Hahn ve beraberindeki heyet, sonrasında Suriyeli kadınlar ile Herpen’in birlikte hazırladığı yemeği yedi.

Türkiye’de yaşayan Hollandalı Herpen, Amerika’nın Sesi’ne kişisel öyküsünü anlatırken, öncelikle İstanbul’a fotoğraf çekimi için geldiğini ve sonrasında 1999 itibaren burada yaşamaya başladığını söyledi. Yeniden asıl mesleği için aşçılığa geri döndüğünü ve TRT’de televizyon programı yaptığını kaydeden Herpen, şimdi İz TV’de program yapmaya devam ettiğini belirtti. Herpen, İz TV’deki yemek programı çerçevesinde WFP ile birlikte Suriyelilerleyemek yaptığını da dile getirirken; Suriyelileri kamp ortamında görmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

AB Genişlemeden Sorumlu Yetkilisi Johannes Hahn'ın Temasları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Çocuklar ve kadınlar için özel projeler

Hahn, AB’nin Türkiye’de Suriyeliler için kullanılmak üzere vermeyi vaad ettiği 3 milyar Euro’luk bütçeden pay alan Birleşmiş Milletler (BM-UN) kuruluşlarından UNICEF’in projelerini de yerinde gördü. UNICEF, Türk Hükümeti dolayısıyla AFAD kontrolündeki kamplardaki okullara eğitim materyalleri, öğrenciler için de kırtasiye malzemeleri, çanta gibi ihtiyaçları karşılıyor. Bu kapsamda Harran Kampı’ndaki okulda çocuklara hikaye kitapları, defter, boyama kalemi seti gibi hediyeler dağıtımı gerçekleştiren Hahn, Türkçe eğitimi de alan çocuklarca “Mini mini bir kuş” şarkısıyla karşılandı.

Kampta ayrıca çocuklar için oluşturulmuş “Çocuk Dostu Alan” da çocuklara öğretilen oyunlara da katılım gösteren Hahn, Avrupa Birliği Bayrağı renkleriyle hazırlanmış uçurtmaları çocuklara hediye etti.

UNICEF’in dikkat çekici bir başka projesi ise, Şanlıurfa içerisinde Balıklıgöl semtindeki “Benim Hayatım” Proje Merkezi. Harran Kampı’nın ardından merkezi ziyaret eden Hahn, burada kişisel ve anne sağlığı alanlarında bilgi alan kadınlarİngilizce, Türkçe dil eğitimi almalarının yanı sıra oyun oynama alanına da sahip kız çocuklar ile tanıştı. AB’nin finanse ettiği UNİCEF’in yürüttüğü bu proje kapsamında kız çocuklarının geleceğe dönük güçlü kadınlar olarak yetiştirilmeleri amaçlanıyor. Merkez, özellikle kamp dışında yaşayan Suriyelilere ulaştığı gibi Türk vatandaşlarına da hizmet veriyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG