Erişilebilirlik

AB Sırbistan ve Kosova Arasındaki Yakınlaşmadan Memnun


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Avrupa Birliği, geçen hafta Sırbistan’la Kosova arasında imzalanan anlaşmanın sorunsuz bir şekilde uygulanmasını istedi.

Anlaşma uyarınca Kosovalılar, kendi yetkilileri tarafından sağlanan kimlik ve pasaport belgeleriyle Sırbistan’a geçebilecek. Sırbistan, evlilik ve doğum belgelerini Kosova’ya teslim edecek ve iki taraf da diplomaları karşılıklı olarak tanıyacak.

Sırbistan’ın 2008 yılında ayrılan Kosova’yı resmen tanımayı reddetmesi, anlaşmanın sorunsuz uygulanması konusunda kaygı yaratıyor.

Avrupa Birliği Dış Politika yetkilisi Catherine Ashton, anlaşmanın Sırbistan ve Kosova’yı­ birliğe daha da yakınlaştıracağını söyledi.

Ancak Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç Associated Press haber ajansına verdiği demeçte anlaşmayı Avrupa Birliği’nin baskısıyla değil, Balkanlar’a istikrar kazandırmak için imzaladıklarını, Bosnalı Sırp savaş suçlusu Ratko Mladiç’in de bu yüzden Lahey mahkemesine teslim edildiğini söyledi.

Kosova’nın bağımsızlığından bu yana ilk kez iki ülke arasında bir anlaşma imzalandı. Sırbistan ve Kosova arasındaki görüşmeler, bu ay iletişim ve gümrük konuları üzerinde devam edecek.

XS
SM
MD
LG