Erişilebilirlik

AB Sınırdışı Edeceği Mültecileri Belirliyor


Avrupa ile Türkiye arasındaki tartışmalı anlaşma ile göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine dün başlanırken, Yunanistan ve AB, gözaltındaki 3 bin kadar göçmen grubundan gidecek isimleri belirlemeye çalışıyor. Salı günü için Yunanistan'dan Türkiye'ye feribot seferi görünmüyor.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan bir Yunan yetkili, Pazartesi günü 202 göçmenin üç feribotla Türkiye'ye gönderildiğini söyledi. Feribotlardan ikisi Midilli adasından 136, Kos'tan kalkan bir feribot da 66 göçmeni taşıdı. Yunan yetkili bu göçmenlerin hiçbirinin sığınma başvurusu yapmadığını da söyledi. Yetkilinin açıklamasına göre sınır dışı edilenlerin neredeyse tamamı Pakistanlı, 2 Suriyeli de kişisel ve ailevi nedenlerle Türkiye'ye dönmeyi seçmiş.

Türkiye ile varılan takas anlaşması uyarınca, Avrupa Birliği, sınırları içinde barındıracağı her bir Suriyeli için, bir göçmeni Yunanistan'dan sınırdışı edecek. Rakamın 72 bini bulması bekleniyor.

Bir grup Suriyeli sığınmacı hafta başında, anlaşmanın bir parçası olarak Almanya'nın Hanover kentine ulaştı. 11 mülteci de Finlandiya'ya gitti. Hollanda'da sınırlarından girecek Suriyeliler’i bekliyor.

İnsan hakları örgütleri endişeli

İlk feribotun Midilli'yi terk etmesinin ardından insan hakları eylemcileri, liman girişinde gösteri düzenledi. Denizde de protesto vardı. Eylemciler iki tekne arasında, “Feribotlar güvenli geçiş içindir, sınırdışı etmek için değil” yazılı pankart açtı. Teknelere yanaşan Yunan sahil güvenlik botları, gösterinin bitirilmesi emri verdi.

Kıyıda toplanan eylemciler de, “Bu kirli anlaşmayı sona erdirin”, “Uyan Avrupa” pankartları açtı. Bir gazeteci grubunun da talebi üzerine “Utan Avrupa” sloganları atıldı.

Yunanistan'dan Mülteci İadeleri Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Amerika'nın Sesi'nin konuştuğu Hollandalı bir gösterici, “Burada olanlar utanç verici. Bunun olmasına izin veren tüm Avrupa ülkelerinin utanması gerekli. Burada ihraç mallarından bahsetmiyoruz. Söz konusu olanlar insan, dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye, geçen Mart ortasında anlaşmaya varmıştı. AB'den gelecek 3 milyar 600 milyon dolarlık yardım karşılığında Türkiye de hangi milletten olursa olsun Yunanistan'dan gelecek göçmenleri soruşturmadan geri almayı kabul etti. Anlaşma, 20 Mart sonrası Avrupa'ya ulaşan ancak sığınma talebinde bulunmaya uygun olmayan ya da başvurmayanları kapsıyor.

Ancak göçmen akını da durdurulamıyor. Yetkililer sadece Pazar günü 300 göçmenin daha Yunanistan'a vardığını açıkladı. Yunan hükümeti ise, bu akını kesmek için yeterince çalışmadığı iddiası ile Türkiye'yi suçluyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG