Erişilebilirlik

AB Savunmasına İngiliz Freni


Savunma alanında NATO'nun üstünlüğünü gölgeleyecek adımlar atılmasına izin vermeyen İngiltere, AB Zirvesi'nde bu tavrını korudu.
Savunma alanında NATO'nun üstünlüğünü gölgeleyecek adımlar atılmasına izin vermeyen İngiltere, AB Zirvesi'nde bu tavrını korudu.

Ekonomik kriz nedeniyle savunma konusuna beş yıldır değinmeyen AB, üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bu alanda yine çok somut adımlar atamadı. AB Zirvesi’nde bazı ülkelerin savunma konusundaki yoğun talepleri İngiltere engeline takıldı.

Savunma ve askeri yetenekler alanında “kağıttan kaplan” olarak adlandırılan Avrupa Birliği, beş yıl aradan sonra ilk kez bu alanlarda derinlemesine değerlendirme yapma imkanı buldu. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, savunma alanında somut adım niyetiyle toplantıya başlasalar da üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları yine muğlak sonuçlar çıkması sonucunu doğurdu.

Zirvenin dün geceki bölümünün ana konusu olan savunma için büyük bir gece olduğunu söylemek oldukça zor. Savunma alanında Fransa gibi bazı ülkelerin ısrarlı taleplerine rağmen net adım atamayan AB liderleri, hassas konularda sıkça başvurdukları yöntem olan “daha fazla işbirliği” formülünü öne çıkardılar.

Savunma alanında “NATO’nun üstünlüğüne” zarar verecek bir adım atılmasına izin vermeyeceğini daha toplantının başında yaptığı, “AB’nin askeri yeteneklere, ordulara, hava kuvvetlerine ve geri kalanına sahip olması doğru değil” diyerek net şekilde ortaya koyan İngiltere Başbakanı David Cameron, toplantı sırasında da bu yaklaşımını korudu.

Cameron’ın sert çıkışını en fazla eleştiren isimlerin başını ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande çekti. Hollande, Cameron’ın endişesinin yanlış olduğunu belirterek, kimsenin AB ordusu kurma niyetinde olmadığını, amacın bu olmadığını ve “korkunun” yersiz olduğunu söyledi.

Hollande’ın niyetleri arasında askeri operasyonları finanse etmek için kalıcı bir fon oluşturması da yer alıyordu. Toplantıya girerken bu konudaki beklentisi azami düzeyde olan Hollande, asgariyle yetinmek durumunda kaldı.

Taslak sonuç bildirisinde yer alan “sürekli ortak fon” ifadeleri İngiltere’nin girişimiyle metinden çıkarıldı. Almanya da Hollande’ın bu fikrine soğuk yaklaşan ülkeler arasında yer aldı.

AB’nin konuya ilişkin sonuç bildirisinde, Birlik ülkelerinin askeri kapasitelerini güçlendirmesi ve işbirliğini artırması çağrısı yer aldı. Üye ülkelerin savunma alanında havuz yatırımlara odaklanması da liderlerin uzlaştıkları konular arasında yer aldı.

Toplantının önemli bir boyutunu da ilk kez bir AB Zirvesi’nde NATO Genel Sekreteri’nin Birlik liderlerine hitap etmesi oluşturdu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, uluslararası krizlerin yönetilmesinde kendi payına düşeni yapabilen, güçlü bir Avrupa’dan yana olduğunu belirtirken, “Avrupa ordusu” fikrine karşı çıktı.

Rasmussen, AB’nin NATO’ya paralel askeri yapılanmaya yönelmesinin kaynak israfına neden olacağı uyarısında bulunarak, AB, NATO ve Atlantik'in iki yakası arasında askeri yeteneklerin geliştirilmesi ve savunma yatırımları alanında daha fazla koordinasyon, işbirliği ve uyuma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Özellikle Avrupa bölgesini ilgilendiren uluslararası nitelikteki askeri operasyonlarda ABD’nin desteğine muhtaç olan AB, savunma konularını önümüzdeki yıl bir kez daha masaya yatıracak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG