Erişilebilirlik

AB İran'a Askeri Müdahalede Bölündü


AB İran'a Askeri Müdahalede Bölündü
AB İran'a Askeri Müdahalede Bölündü

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İran’a nükleer programını durdurmak için ekonomik ve siyasi baskıyı arttırmada anlaşırken askeri müdahale seçeneği konusunda bölündü.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bakanların şu aşamada askeri müdahaleyi düşünmediğini ancak “her türlü seçeneğin masada olması” gerektiğini söyledi. Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal de askeri müdahale seçeneğini kesinlikle reddetmekten kaçındı.

Ancak Almanya Başbakanı Guido Westerwelle askeri müdahaleyi kesinlikle reddederek bu konuyu görüşmenin bile “ters sonuç” vereceğini söyledi. Bakanlar bu açıklamaları Brüksel’de toplantı öncesi yaptı.

Başkan Barack Obama, Pazar günü İran’a yaptırımların etkili olduğuna işaret ederek, Çin ve Rusya’yı Tahran hükümetini nükleer programından vazgeçmeye zorlayacak adımlar atmaya ikna için çalışacağını açıkladı.

Hawaii’deki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği örgütü zirvesinden sonra Rusya ve Çin liderleriyle biraraya gelen Obama Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak hazırladığı son raporu görüştü. Rapora göre İran’ın nükleer silah üretmeyi planladığı yönünde kuvvetli kanıtlar bulunuyor.

XS
SM
MD
LG