Erişilebilirlik

AB’nin Suriye Silah Ambargosu Deliniyor


Fransa ve İngiltere, Esat rejimine karşı Suriye’deki ayaklanmanın ikinci yılında, AB’nin onayı olmaksızın Suriyeli muhaliflere silah vermeyi kararlaştırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Avrupa Birliği’nin silah ambargosu kalkmasa da Londra ile birlikte silah ambargosunu delerek, muhaliflere silah vereceklerini açıkladı.
Suriye’deki ayaklanmanın ikinci yıldönümünde France İnfo Radyosu’na konuşan Fabius, Cumhurbaşkanı Hollande ile muhaliflerle görüştüklerini ve muhaliflerin kendilerinden ambargonun kalkmasını talep ettiklerini belirterek, “Suriye’de bilanço korkunç, 70 binden fazla ölü, bir milyon sığınmacı. Ortada bir adaletsizlik var. Bir tarafta Rusya ve İran’ın Beşar Esat’a verdiği ağır silahlar var. Bir tarafta da muhlaifler kendilerini savunamıyorlar. Buna daha fazla izin veremeyiz. İngilizler ve biz, ambargonun kaldırılmasını isteyeceğiz. Ortak bir tavır olmazsa, İngiltere ve Fransa tek başına ambargoyu kaldırabiliriz, bu konudaki tavrımız ortak” dedi.

Fransa ‘hava savunma füzesi’ verecek

Fransız Dışişleri’nden bir yetkili silah yardımının, Esat’ın uçak ve helikopterlerle muhaliflere yönelik olarak gerçekleştirdiği saldırlara karşı koymak amacıyla, muhaliflere hava savunma füzeleri vermeyi planladıklarını açıkladı. Fransa ve İngiltere bugüne kadar Suriyeli muhaliflere lojistik ve iletişim desteği verebiliyordu. AB’nin ambargo konusunu tartışacağı toplantının Mayıs ayı sonunda yapılması öngörülüyordu. Ancak Paris ve Londra bu toplantının önümüzdeki bir kaç gün içinde, Mart ayı sona ermeden yapılması için bastırıyor.

Lavrov’a “sahte polemik” yanıtı

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un dün Londra’dan “Ambargonun kalkması uluslararası hukuka aykırıdır” sözlerini değerlendiren Fabius, “Sahte bir polemiğe girmeyeceğiz. Esat’a silah verilebilecek ama muhaliflere verilemeyecek. Bu olmaz. Biz politik çözümü dışlamıyoruz. Ambargonun kaldırılması, sorunun politik olarak çözümünün de tek çaresi” dedi. Ambargonun ne zaman kaldırılacağı sorusuna da Fabius, “Çok hızlı hareket etmeli. Bir kaç hafta içinde AB bu konuyu yeniden ele alacaktı. Ama İngiltere ile toplantının öne alınmasını isteyeceğiz. Mart ayı bitmeden görüşülmeli. Eğer ortak karar çıkmazsa, tek başımıza bu kararı alacağız” diye konuştu.

AB içinde silah ambargosunun kalkması konusunda tam bir bölünme yaşanıyor. Fransa, İngiltere ve İtalya ambargonun kalkmasını isterken, başta Almanya olmak üzere bir grup ülke de ‘cihatçıların silahlandırılması ve savaşın daha da şiddetli hale gelmesinden’ endişesi ettikleri için ambargonun kalkması konusunda çekimser kalıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG