Erişilebilirlik

'AB'nin Mültecilere Yaklaşımı Yanlış'


'AB'nin Mültecilere Yaklaşımı Yanlış'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

'AB'nin Mültecilere Yaklaşımı Yanlış'

İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nden Profesör Paul Collier, Avrupa Birliği’nin mültecilere yaklaşımının bütünüyle yanlış olduğunu söyledi. Uzmana göre, Avrupa mülteci kamplarına yatırım yaparak buralarda istihdam imkanı sağlamalı. Bu düşünce Avrupa’da ilgi gördü.

Bu yıl 700 bin mülteci Avrupa kapılarına dayandıve mülteci akını yavaşlayacağa benzemiyor.

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Paul Collier, mültecilere Almanya ve diğer ülkelerin sığınma hakkı tanımasının, ‘ahlaki bir yanlış’ olduğunu savunuyor: “Bu insanlara, ‘bir dolandırıcıya para verip kendinizin ve çevrenizdekilerin hayatını riske atıp bir şekilde Almanya’ya varırsanız size cenneti sunacağız’ diyorlar. ‘Hayatınızda hayal etmediğiniz kadar para kazanabileceğiniz bir iş vereceğiz’ diyorlar.”

Collier, Ürdün hükümetinin davetiyle sık sık 80 bin Suriyeli’nin yaşadığı Zatari mülteci kampını ziyaret ediyor. 4 milyon Suriyeli, komşu ülkelerde yaşamlarını sürdürüyor: “Yapmamız gereken bu komşu ülkelerde yaşayan insanlara onur ve güvenlik sağlamak. Avrupa’nın bu kişileri işlere getirmek yerine bu insanlara iş götürmesi çok daha mantıklı olur.”

Collier, böyle bir yaklaşımın Suriye’yi savaşın sonuna hazırlayacağını düşünüyor: “Böylece savaş sonrası Suriye ekonomisi için laboratuvar kurmuş oluruz. Yalnızca halk için değil, iş yerleri için de güvenli bölgeler oluşturulur. Ürdün’deki en büyük mülteci kampının 10 dakika ötesinde çok büyük ve kullanılmayan bir sanayi bölgesi var. Altyapısı hazır. Yalnızca işyerleriyle işçilerin gelmesini bekliyor.”

Collier, böyle yerlerin Suriyeli işler için bir alan sağlamasının dışında, Avrupa’dan çıkan sektörlere de çekici gelebileceğini söylüyor: “Almanya birçok sektörünü Polonya’ya taşıdı. Bunları Ürdün’e taşıması da çok mümkün.”

Collier böyle bir yaklaşımın büyük bir yatırım gerektirdiğini kabul ediyor. Ancak profesör, mevcut yaklaşımın mali ve insani maliyetinin çok daha yüksek olacağınıı vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG