Erişilebilirlik

'2014'te AB Müzakereleri Daha da Yavaşlayacak'


Türk hükümeti 2013 yılını AB üyeliğiyle ilgili önemli ilerlemeler kaydedilmesi hedeflenen bir yıl ilan etmişti. Ancak 2013 yılında, bir müzakere başlığı açılması dışında, AB ile ilişkilerde fazla yol kat edilemedi.

2013'te Ankara-Brüksel arasında gerçekleştirilen en önemli icraat Aralık ayında imzalanan vize kolaylığı ve geri kabul anlaşmaları oldu. Gözlemciler geri kabul anlaşmasından Türkiye'nin zarar görebileceğini söylerken, bazı AB yetkilileri de vize kolaylığı anlaşmasının üç buçuk yıl sonra vize muafiyetine dönüşmesinin çok zor olduğunu vurguluyor.

Bu günlerde bir yandan yolsuzluk skandalıyla çalkalanırken bir yandan da yerel seçim havasına giren Türkiye, 2014'te AB ilişkilerine ivme kazandırabilecek mi? Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit, AB-Türkiye ilişkilerindeki son durumu Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.

Vize kolaylığı ve geri kabul anlaşmalarını memnunlukla karşılayan Düzgit, Türkiye'nin geri kabul konusunda bazı kaygılar taşımakla birlikte, AB ile yürütülen pazarlıklarda istediği şartları büyük ölçüde elde ettiğini belirtti. AB uzmanı Düzgit, Ankara'nın geri kabul anlaşmasının uygulanmasını vize muafiyetinin verilmesine bağladığını, dolayısıyla Brüksel'in taahhüdünü yerine getirmemesi durumunda Türk hükümetinin de geri kabul anlaşmasını iptal edeceğini kaydetti.

Türkiye'deki yolsuzluk skandalının ülkedeki demokratik konsolidasyon sorununu bir kez daha ortaya koyduğunu da söyleyen Düzgit, bu durumun Türkiye'nin demokrasi karnesine yansıyacak bir eksi olduğunun da altını çizdi.

Düzgit, zaten tıkanıklık yaşayan AB-Türkiye ilişkilerinin 2014 yılında daha da yavaşlayacağı tahmininde bulunurken, yeni müzakere fasılları açılsa bile AB üyeliği konusunda istenen canlanmanın Kıbrıs gibi önemli bir konuda ilerleme kaydedilmeden yaşanmasının mümkün olmadığını savundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG