Erişilebilirlik

AB Mültecileri Türkiye'de Tutmaya Çalışıyor


Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, 28 üyeli birlikten mülteci kriziyle boğuşan ön cephe ülkelerine yardım etme ve dış sınırlarını güçlendirmesini istedi.

Makedonya’yı ziyaret eden Hahn, AB’nin Ortadoğu ve Afrika’dan gelen mülteci ve göçmen akınıyla başa çıkmaya çalışan Balkan ülkelerine yardım etmesi çağrısında bulundu.

Hahn, Suriye’de savaştan kaçan mültecileri sınırdaş ülkelerde kalmaya ikna etmek amacıyla Türkiye’ye de 1 milyar Euro verilmesi önerisi yaptı.

Johannes Hahn bu paranın bu insanların bölgede kalmayı sürdürüp koşullar değiştikten sonra ülkelerine dönmelerini sağlayacağını savundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreter’inin insani işlerden sorumlu yardımcısı Stephen O’Brian Ürdün’deki Zaatari mülteci kampını ziyaret etti. O’Brian Mart’ta bu göreve gelmesinden bu yana ilk kez bu mülteci kampını ziyaret ediyor. BM yetkilisi, mültecilere yardım ve cömertliklerinden dolayı Ürdünlüleri övdü.

Suriye iç savaşı 4 milyondan fazla kişinin ülkelerinden kaçmalarına yol açtı.

Mültecilerin yarısı Türkiye’ye geçti. Ayrıca Lübnan’da bir milyon, Ürdün’de de 630 bin mülteci yaşıyor.

Öte yandan Avusturya’ya 3 bin mülteci ulaştı. Avusturyalı yetkililer, gün sonuna kadar 10 bin mültecinin ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Mültecilerin bir kısmı Macaristan’dan yaya, bir kısmı da otobüslerle Avusturya’ya giriş yaptı.

Hırvatistan ise, bin kadar mülteciyi bakamayacakları gerekçesiyle Macaristan’a otobüslerle geri gönderdi.

Macaristan’sa, AB’nın dış sınırlarını koruma sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle Hırvatistan’ı eleştirdi. Budapeşte hükümeti, Hırvatistan’ın gönderdiği mültecileri de trenlere yerleştirerek Avusturya sınırına gönderdi.

Aralarında Suriyeli ve Iraklılar’ın bulunduğu 430 bini aşkın göçmen daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa’ya giriş yaptı. Uluslararası göç uzmanları çoğu denizden geçmeye çalışan bu kişilerden 3 bininin yolda hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Öte yandan İtalyan Sahil Güvenlik botlarının, Akdeniz'de cumartesi düzenlediği 20 ayrı kurtarma operasyonunda bir günde 4 bin 500'den fazla kişinin kurtarıldığı bildirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG