Erişilebilirlik

AB, Mübarek'i Muhalefetle Görüşmeye Çağırdı


AB, Mübarek'i Muhalefetle Görüşmeye Çağırdı
AB, Mübarek'i Muhalefetle Görüşmeye Çağırdı

Dünya liderleri Mısır’daki gelişmeleri yakından izlerken, Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler yetkilisi Catherine Ashton Mısır lideri Hüsnü Mübarek’ten göstericilerin isteklerini karşılamasını istedi.

Ashton, Mübarek’ten muhalefetle görüşme masasına oturmasını da talep etti.

Brüksel’de AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamalarda Mübarek’in halkın meşru isteklerine cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Ashton, Mısır’da tüm tarafların katıldığı bir diyalog süreciyle barışçı yollardan sorunların çözümü yolunda ilerlenmesini istedi.

Pazartesi günkü AB dışişleri bakanları toplantısında birinci gündem maddesi olarak Mısır’daki durum belirlendi.

Başkan Barack Obama, Mısır’da daha sorumlu bir yönetime sorunsuz geçiş çağrısında bulundu.

İngiltere, Fransa, Almanya da geniş tabanlı bir hükümet, serbest ve adil seçimler çağrısı yaptı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mübarek’in istifası yolunda bir açıklama yapmadı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyau ise gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu ülkeye barışçı ilişkilerinin devamını umduklarını söyledi.

80 milyon nüfusa sahip Mısır, İsrail’le barış anlaşması imzalamış bulunuyor ve İsrail-Filistin görüşmelerinde arabuluculuk rolü oynuyor.

Ancak Mısır’da yaygın bir İsrail aleyhtarlığı var. Bazı uzmanlar İsrail’in, yeni gelen Mısır hükümetinin barış anlaşmasını iptal edebileceği kaygısı taşıdığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG