Erişilebilirlik

AB Mülteci Krizine Çözümü Hızlandırma Aşamasında


AB Mülteci Krizine Çözümü Hızlandırma Aşamasında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Bodrum sahiline vuran üç yaşındaki Suriyeli çocuğun görüntüleri Avrupalı liderleri mülteci krizini bir an önce ele almak üzere harekete geçirdi.

Fransa, Almanya ve İtalya geçtiğimiz hafta ortak bir açıklama yaparak her Avrupa Birliği üyesine zorunlu olarak mülteci kabul etme kotası uygulanması çağrısında bulundu.

Macar polislerin Avusturya’ya ulaşmak için Budapeşte’de tren garını dolduran mültecileri trenden zorla indirme girişimiyse karmaşaya neden oldu. Almanya kapılarını mültecilere açtı.

Bodrum sahiline vuran Suriyeli küçük çocuğun fotoğrafları, Avrupa’yı vicdanıyla karşı karşıya getirdi. Ege sularında boğularak ölen Aylan Kurdi, kardeşi ve annesi, Yunanistan’a gitmeye çalışıyordu. Ailenin amacı Kanada’daki akrabalarının yanına gitmekti.

Kobanili üç yaşındaki Aylan Kurdi, hayatını kaybettikten sonra Avrupa’nın mülteci krizi karşısındaki başarısızlığının simgesi haline geldi.

Uluslararası Af Örgütü'nden Şerif Elsayid Ali, ”Bu fotoğrafı görüp de bir an önce harekete geçmeye çalışmamak imkansız. Birşeyler yapılmalı, artık birşeyler değişmeli. Son derece ciddi olan bu kriz karşısında Avrupa’nın kayıtsız kalması mümkün değil,” diyor.

Ölüm tehlikesine rağmen mülteciler Yunanistan’a kaçmaya çalışıyor. Çoğu Suriyeli 23 bin mülteci geçen hafta Türkiye’den ayrıldı.

Muhammad al-Murati and his family survived that crossing. He’s seen here arriving on the Greek island of Lesbos two weeks ago.

Muhammed El Murati ve ailesi iki hafta önce Yunanistan’ın Midilli Adası’na varmayı başardı.

El Murati, ”Tüm hayatımı hayallerimdeki evi inşa etmek için geçirdim. Kendi param, çabam ve emeğimle yaptığım ev, Beşar Esat’ın uçaklarından atılan bombalarla yerle bir oldu. Suriye tükendi. Geçmiş, bugün vegelecek, herşey bitti,” diyor.

Muhammed ve ailesi için yolculuk henüz bitmiş değil. Batı Avrupa’ya uzanan yol, Balkanlar ve Macaristan’dan geçiyor. Macaristan ise mültecilere geçit vermeyi reddediyor.

Macar Polisi geçtiğimiz hafta yüzlerce mülteciyi Avusturya’ya hareket edecek trenden zorla indirmiş, gazeteciler de zorla olay yerinden uzaklaştırılmıştı.

Macaristan’a göre mülteci sorunu, Almanya’nın sorunu. Ancak Almanya, Fransa ve İtalya, mültecilerin Avrupa çapında adil şekilde paylaştırılması gerektiği yönünde ortak bir açıklama yaptı.

Hollande, ”Fotoğrafları hiç çekilmemiş olan, kimsenin bilmediği mültecileri de düşünüyorum. Harekete geçmezsek daha çok mülteci ölecek,” dedi.

İngiltere ise daha fazla Suriyeli mülteci almayı reddettiği için şiddetle eleştiriliyor. Öte yandan Başbakan David Cameron İngiltere’nin ahlaki sorumluluğunu yerine getireceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG