Erişilebilirlik

AB Mısır İçin Toplanıyor


Mısır konusunda tereddütlü bir yaklaşım sergileyen AB, ülkeden gelen ölüm haberlerinin kesilmemesi üzerine toplanma kararı aldı.
Mısır konusunda tereddütlü bir yaklaşım sergileyen AB, ülkeden gelen ölüm haberlerinin kesilmemesi üzerine toplanma kararı aldı.

Mısır’da yaşanan olaylar konusunda tam bir ortak görüşe sahip olmayan AB konuyu Pazartesi gününden itibaren başta büyükelçiler seviyesinde olmak üzere farklı düzeylerde masaya yatıracak

Mısır’da yaşanan gelişmelerin başından bu yana olayları tanımlamakta ve yaptığı açıklamalarda hangi terminolojiyi kullanacağına karar vermekte zorlanan Avrupa Birliği, konuyu pazartesi günü büyükelçiler düzeyinde masaya yatıracak. Bu toplantı aynı zamanda hafta içinde toplanmaları öngörülen Avrupa Birliği dışişleri bakanları için hazırlık toplantısı niteliğinde olacak.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton bir yandan Birlik başkentleriyle temaslarını sürdürürken diğer yandan da uluslararası toplum nezdinde girişimlerde bulunuyor. 28 üye ülkenin dış politika ve güvenlikten sorumlu büyükelçilerini bir araya getirecek toplantı her şeyden önce ortak pozisyon bulunması amacını taşıyor. Yapılacak değerlendirmeler sırasında hem üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları giderilmeye çalışılacak hem de bundan sonra atılabilecek “olası” adımlar konusu derinlemesine ele alınacak.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının da acil toplanması yönünde talepler var. Bu talep özellikle Almanya ve Fransa’dan geliyor. Mısır’da ölümlerin de yaşandığı gelişmeler nedeniyle bir telefon görüşmesi yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, şiddete derhal son verilmesi çağrısı yaparken, konuya Avrupa düzeyinde acilen yoğunlaşmasının gereğine dikkat çektiler.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının 6-7 Eylül için öngörülmüş ve Dönem Başkanlığı’nı yürüten Litvanya’da yapılacak gayriresmi nitelikli bir toplantısı var. Mısır’da yaşanan olayların ciddiyeti ise konuyu ele almak için bu toplantının beklenmesini zorlaştırıyor. Birlik kaynakları, 28 üye ülke dışişleri bakanlarının gelecek hafta toplanma ihtimalinin çok yüksek olduğunun altını çizerken henüz tarihin netleşmediğinin altını çiziyorlar.

Türkiye’nin de temaslarda bulunduğu Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarındaki temasları da sürüyor. Merkel’le görüşen Hollande’ın, İngiltere Başbakanı David Cameron’la da bir telefon görüşmesi yapıp olası bir ortak tutum konusunu ele alması gündemde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG