Erişilebilirlik

AB Liderlerinden Euro'yu Kurtarma Çağrısı


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy

Avrupa Birliği liderleri euro para birimini kurtarma ve borç krizini çözmek için üye ülkelerin harcamalarının denetlenmesi gerektiğini bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Başkanı Herman Van Rompuy Avrupa’nın ekonomik açıdan daha çok bütünleşmesi çağrısında bulundu. Barroso Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada ekonomik çıkarların daha çok bütünleştirilmesi ve denetlenmesi sağlanmazsa ortak para birimini sürdüremeyecekleri uyarısında bulundu.

Öteyndan İtalya’da başbakanlığa getirilen Mario Monti yemin ederek göreve başladı. Maliye bakanlığını da üstlenen Monti, teknokratlardan oluşan bir kabine kurdu ve politikacılara yer vermedi. Yeni İtalyan hükümeti 2,6 trilyon dolarlık borcu azaltmaya ve uluslararası piyasalara güven vermeye çalışacak.

Monti, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yla görüşmesi öncesinde kabinesine ve ekonomik planına ilişkin ayrıntı vermeyi reddetti, yalnızca İtalya’nın borç krizini aşmada ödün vermeye hazır olduğunu söylemekle yetindi. Monti ayrıca siyaset, iş dünyası ve sendikaların desteğini de aldığını söyledi.

Yunanistan’da da yeni Başbakan Lucas Papademos parlamentodan kolayca güvenoyu aldı. Papademos, mali çöküşü önlemek, vergileri arttırmak ve kamu harcamalarını kesmek gibi çetin bir görevle karşıkarşıya bulunuyor.

XS
SM
MD
LG