Erişilebilirlik

AB Krizden Çıkış Yolu Arıyor


AB Krizden Çıkış Yolu Arıyor
AB Krizden Çıkış Yolu Arıyor

Avrupa Birliği’nde özellikle de Euro Bölgesi’nde, Yunanistan’daki krizin yarattığı tedirginlik en üst düzeyde seyretmeyi sürdürüyor. Bunun temel nedenini ise kapsamlı mali yardım karşılığında ekonomisine yönelik sert önlemler almayı kabul eden Yunanistan’ın taahhütlerini yerine getirmekte zorlanması oluşturuyor. Gelinen aşamada hem piyasalar hem de Yunanistan’a yardım eden ülkeler Atina’nın artık açıklama yapmak yerine bir an önce somut adım atmasını bekliyor.

Yunanistan’a yönelik tepki son günlerde kontrollü iflas ve Euro Bölgesi’nden çıkma senaryolarıyla yüksek sesle tartışılırken Avrupa Birliği Komisyonu, ortamı sakinleştirmenin yolunu arıyor. Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi ortak tahvili uygulaması konusunda yakında seçenekler sunacağını söyledi. Bu özellikle piyasalar açısından rahatlatıcı bir boyuta sahip olsa da ciddi sorun oluşturma potansiyeli taşıyor. Almanya’nın bu uygulamaya çok soğuk bakması ana sorunlardan birini oluşturuyor. Komisyon’un açıklayacağı seçeneklerin bazılarının mevcut anlaşmaya dayanarak uygulanabilecek bazılarının ise mevcut belgelerde değişiklik gerektirecek olması da sorunun bir diğer ayağını oluşturuyor.

Barroso, çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olunduğunu belirterek verilen mücadelenin Avrupa’nın ekonomik ve siyasi geleceğinin kavgası olduğunu söyledi. Krizin aşılması için Birlik ruhunun öne çıkarılmasını isteyen Barroso, bazı ülkeler arasındaki anlaşmalarla mevcut sorunun aşılamayacağını vurguladı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn de Yunanistan’la ilgili son senaryoları gündeme taşıyanları sert şekilde eleştirdi. Rehn, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, ağır borç yüküyle mücadele eden Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının ya da temerrüte düşmesinin, yalnızca Yunanistan için değil aynı zamanda Euro Bölgesi’ne üye tüm diğer ülkeler, Avrupa Birliği ve dünyanın geri kalanı için politik, sosyal ve ekonomik anlamda dramatik bir maliyeti olacağını söyledi.

Krizle ilgili en net ve en dramatik uyarılardan biri ise Avrupa Birliği Dönem Başkanı Polonya’nın Maliye Bakanı Jacek Rostowski’den geldi. Euro Bölgesi’ndeki borç krizi nedeniyle Avrupa’nın bütünüyle tehlikede olduğu uyarısında bulunan Euro Bölgesi’nin bölünmesi halinde Avrupa Birliği’nin hayatta kalamayabileceğine dikkat çekti.

Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan üzerindeki baskıyı giderek artırıyor. Bu hafta, krizin seyri açısından belirleyici olabilecek toplantılar gündemde.

XS
SM
MD
LG