Erişilebilirlik

AB Konseyi’nden Rusya’ya ‘Dur’ Çağrısı


Rusya Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerinin son 24 saatte 53 hedefi vurduğunu açıkladı ve İdlib’de bir IŞİD eğitim kampı ve Lazkiye’de IŞİD’e ait bir yeraltı üssüne olduğunu belirttiği yerlerin bombalanma görüntülerini yayınladı.

Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının başlamasının üzerinden 2 hafta geçmişken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de Beşar Esat hükümetini istikrara kavuşturarak siyasi bir müzakereye ortam sağlanmasını desteklediğini açıkladı.

Suriye’de savaşan tarafları müzakere masasına oturtmakla görevli BM temsilcisi Staffan de Mistura, Washington ziyareti öncesinde Rus yetkililerle görüşeceğini açıkladı. De Mistura, amacının IŞİD’le savaşan iki ülkenin birbirlerini anlaması olduğunu söyledi.

Suriye’de 4 senedir süren savaşta hükümet güçleri farklı muhalif gruplarla çatışmayı sürdürürken, aynı zamanda ülkenin belli bölgelerinde IŞİD taarruzlarına karşı koymaya çalışıyor.

ABD, Suriye’de 13 ay önce başlaattığı hava operasyonlarıyla IŞİD’in ülkedeki ilerlemesini durdurmayı başaramadı. Washington, Rusya’nın ülkeye müdahalesini eleştiriyor. Bunun bir nedeni de Rusya’nın, IŞİD dışında, Esat’la mücadelede eden diğer muhalif grupları hedef alması.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’la Suriye’deki durumla ilgili görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Lavrov, bölgedeki ortakları ve Amerika ile tam anlamıyla aynı fikirleri paylaşmasalar da gelişme kaydedildiğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler Sorumlusu Federica Mogherini, Rusya’nın Suriye’deki müdahalesinin durumu tamamen değiştirdiğini ve son derece endişe veren noktalar yarattığını söyledi. Lüksemburg’da diğer dışişleri bakanları ile yapılacak toplantı öncesi konuşan yetkili, Suriye’de IŞİD karşıtı eylemlerin belirgin biçimde bu örgütü ve BM’nin listesindeki diğer terör örgütlerini hedef alması gerektiğini belirtti.

AB, ABD ve Rusya’nın, BM kararlarına bağlı olarak Suriye’de ortak çıkarları olduğunu düşündüğünü söyleyen Mogherini, ancak bu eylemlerin eşgüdüm içerisinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Yetkili, bu sağlanmazsa son derece tehlikeli askeri durumların ortaya çıkabileceğini de ekledi.

Haftasonu CBS kanalının 60 Dakika programında konuşan Başkan Obama, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinin Esat rejimini kurtarmak olduğunu belirtti.

Suriye’nin bölgede Rusya’nın tek müttefiki olduğunu söyleyen Obama, bugün Rusya’nın bu ortaklığa güvenememesi ve ülkedeki üssünün güvenliği nedeniyle, müttefikini zor da olsa bir arada tutabilmek için kendi asker ve ordusunu savaşa dahil ettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG