Erişilebilirlik

AB, “Kayıp Nesli” Kurtarma Derdinde


Brüksel'de bir araya gelen AB liderleri, gençlerin kritik düzeylere ulaşan işsizlik sorununa çözüm üretmenin yollarını arıyorlar.
Brüksel'de bir araya gelen AB liderleri, gençlerin kritik düzeylere ulaşan işsizlik sorununa çözüm üretmenin yollarını arıyorlar.

Brüksel’deki zirvede bir araya gelen Avrupa Birliği liderlerinin öncelikli gündem maddelerinden birini krizin en fazla vurduğu kesimler arasında yer alan gençlere istihdam yaratma oluşturuyor.

Euro Bölgesi’nin içine düştüğü ekonomik krizden en fazla etkilenenler arasında gençler yer alıyor. İşsizliğin tavan yaptığı ortam gençlerin istihdam olanaklarını da iyiden iyiye zayıflattı. Avrupalı her dört gençten birinin işsiz olması tablonun hiç de parlak olmadığını net şekilde ortaya koyuyor. Özellikle güneyde yer alan Avrupa Birliği ülkelerinde durum çok daha kötü. Örneğin krizin en ağır şekilde vurduğu ülkeler arasında yer alan Yunanistan’da gençlerin işsizlik oranı yüzde 62.5 düzeyine ulaşmış durumda. “Kayıp nesil” uyarıları Brüksel’in bu konuya acilen el atıp somut çözümler üretmesini kaçınılmaz kılıyor.

İki günlük zirve için Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri her şeyden önce daha önceki zirvelerde alınan kararlar ışığında oluşturulan gençlere yönelik fonların serbest bırakılmasını hızlandırma yönünde adım atacaklar. Liderler, fonlardan 6 milyar euro tutarındaki kaynağın Ocak 2014’ten itibaren gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 25’i aşan bölgeler için serbest bırakılması konusunda uzlaşı sağlamanın yollarını arayacaklar.

Avrupa Birliği liderleri, Avrupa çapında öngörülen ve eğitimlerini bitirme aşamasında olan ya da işlerini kaybeden gençlere de iş ya da staj garantisi veren bir planın uygulamasını hızlandırma konusunda da uzlaşı sağlamayı umuyorlar.

Birlik ülkelerinin uzun süredir odaklandıkları bankacılık sektörüyle ilgili kararlar ve uzun vadeli bütçe konusunda anlaşma sağlanması gençlerin işsizliği ve büyüme konularının tartışıldığı zirvedeki havayı olumlu yönde etkiledi.

Toplantının dikkat çekici bir özelliğini Avrupa Birliği’ndeki siyaset takviminde ayrı bir yeri olan Almanya’daki genel seçimlerden önceki son zirve olması oluşturuyor. Toplantı öncesinde iki önemli engelin ortadan kalkması zirvenin son yılların tartışma düzeyi en düşük liderler toplantısı olması şansını da yükseltmiş durumda.

Ekonomik konuların yanı sıra genişleme de zirvede önemli yer tutacak. Genişleme bağlamında resmen ele alınacak ülkeler arasında geçtiğimiz günlerde üç yıl aradan sonra başlık açması sonbahara ertelenen Türkiye yer almıyor. Avrupa Birliği liderleri Balkan ülkeleriyle ilgili olarak ise önemli kararlara imza atacaklar. 1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin 28. ülkesi olacak olan Hırvatistan’ın üyeliğini resmiyete dökecek olan liderlerin Sırbistan’la da üyelik müzakerelerine başlanmasına yeşil ışık yakmaları öngörülüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG