Erişilebilirlik

AB İtalya’yı İkna Etmeye Çalışıyor


İkna çabaların sürdüğünü belirten Hollanda Başbakanı Rutte, İtalya'nın onayı olmadan da paranın bir bölümünün kullanılabileceğini söyledi.
İkna çabaların sürdüğünü belirten Hollanda Başbakanı Rutte, İtalya'nın onayı olmadan da paranın bir bölümünün kullanılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin Suriyeli mülteciler için Türkiye'yi aktarmayı planladığı 3 milyar Euro konusunda İtalya'nın itirazı sürüyor. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda, İtalya'yı ikna etme çabalarının sürdüğünü açıkladı

Avrupa Birliği, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için devreye sokulması öngörülen 3 milyar Euro düzeyindeki kaynağa yönelik İtalyan blokajını aşmaya çalışıyor. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, “İtalya’yla blokajı sona erdirme konusunda çalışıyoruz” dedi. Rutte, bununla birlikte kaynağın kullanılmaya başlanması için blokajın kalkmasını beklemek durumunda olmadıklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Rutte, oluşturulması kararlaştırılan kaynaktaki paranın Türk hükümetine gitmeyeceğini hatırlatarak, “Türkiye’den proje bekliyoruz” dedi. Türkiye’yle Avrupa Birliği arasında mülteci krizi konusunda üzerinde uzlaşılan anlaşmanın uygulanmasının önemine de dikkat çeken Rutte, “Mevcut rakamlar sürdürülemez. Zaman daralıyor” diye konuştu. Birlik ülkelerine giriş yapan göçmen sayısında 6-8 hafta içinde belirgin düşüş sağlanmasının gereği üzerinde duran Rutte, Avrupa Birliği-Türkiye anlaşmasının başarılı olmasını sağlamaya çalışacaklarını vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Başkanı Manfred Weber de “Türkiye’ye 3 milyar Euro aktarılacağı vaadi vardı ancak bu para toplanamadı. Avrupa Birliği Konseyi’nde kredibilite sorunu söz konusu. Bu kredibilite yeniden inşa edilmeli” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki ortak eylem planının tüm maddelerinin gelecek haftalarda uygulanması gerektiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nda Hollanda Dönem Başkanlığı’nın programının tartışıldığı oturumda çok sayıda parlamenter Türkiye ile varılan anlaşmayı gündeme getirirken yapılan yorumların bazılarında Ankara’nın üzerine düşeni yapmadığı vurgusu öne çıktı.

Temaslarda bulunmak üzere Strasbourg’da bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise medyaya yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için bugüne kadar kendi bütçesinden 8 milyar Euro harcadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Aslında biz Avrupa Birliği’nden bir para istemedik ama Avrupa Birliği kendiliğinden ‘Biz bu 3 milyar Euro’yu katkı olarak verelim ve bu para Suriyeli göçmenlere harcansın’ dedi. Bu parayı nasıl toplayacakları nasıl paylaşacakları Türkiye’nin sorunu değil. Kendi mekanizmaları içinde halledeceklerdir. Bizim de Türkiye olarak ‘Bu parayı nasıl topluyorsunuz ne zaman topluyorsunuz?’ diyecek halimiz yok. Acil bir ihtiyacımız da yok” ifadelerini kullandı. Bozkır, Avrupa Birliği bütçesi ve ilgili fonlar aracılığıyla ilk etapta Türkiye’ye 670 milyon Euro aktarılacağını belirterek paranın kullanılacağı projeler üzerinde çalışmaların sürdüğünün altını çizdi.

İtalya’nın uyguladığı blokaj konusunda Roma’dan gelen mesajlar ise sorunun Türkiye’yle ilgili olmadığı, kaynağın tamamının Avrupa Birliği bütçesinden nasıl karşılanabileceğine yönelik tartışmalarla ilgili olduğu doğrultusunda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG