Erişilebilirlik

AB: Hizbullah'ın Askeri Kanadı "Terör Örgütü"


AB: Hizbullah'ın Askeri Kanadı "Terör Örgütü"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için
Avrupa Birliği, haftabaşında Lübnan’daki Hizbullah örgütünün askeri kanadını terörist örgütler listesine aldı. İsrail ve Amerika, AB’yi bu doğrultuda karar alması için zorluyordu. Hizbullah’ın, iki yıldır Suriye’de devam eden iç savaşta giderek ağırlığını arttırması AB’nin bu kararında etkili oldu.

AB üyesi Bulgaristan’da geçen yıl İsrailli turistleri hedef alan intihar saldırısı büyük tepki yaratmıştı.

Saldırıda beş turistle, onları taşıyan otobüs şoförü hayatını kaybetti. AB ve İsrail saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tuttu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hizbullah’ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınmasını isteyen liderler arasındaydı: “Avrupa topraklarında düzenlenen bir terör saldırısına Avrupa gereken cevabı vermelidir. Bu karar, diğer olası terör saldırılarını önlemede etkili olacağı gibi, Hizbullah ve diğer taraflara açık bir mesaj verecektir.”

Bazı AB üyeleri Hizbullah’ın askeri kanadını terör örgütü ilan etmekte isteksizdi.

Ancak İran’ın desteklediği Hizbullah’ın Suriye’de, rejime destek sağlayarak Kuseyir’in muhaliflerden geri alınmasında oynadığı önemli rol bu isteksiz ülkelerin fikrini değiştirdi.

Terör listesine Hizbullah’ın askeri kanadı alındı. Kararla Hizbullah liderlerine seyahat yasağı getirilebilir ve örgütün mal varlığı dondurulabilir.

Londra’daki City Üniversitesi Ortadoğu Politikaları Profesörü Rosemary Hollis, uygulamanın zor olabileceğini söylüyor: “Lübnan’daki ve Avrupa’daki Hizbullah liderlerinden hangisi askeri kanatta hangisi değil, ayırt etmek zor. Dolayısıyla bir yandan herşeye eskisi gibi devam edip, bir yandan da Hizbullah’ın terörist kanadına mesaj vermiş olacaklar. ”

Karar, Hizbullah’ın siyasi kanadını içermiyor. Siyasi kanat, Lübnan parlamentosunda etkili. Lübnan, kararın, ülkeyi daha da istikrarsızlığa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Rosemary Hollis, “AB, Hizbullah’ın Suriye’de aktif rol üstlenmesinin ve rejim adına savaşmasının Lübnan’ı istikrarsızlığa sürüklediği görüşünde. Aksini düşünenlerse, kararla Lübnan’ın içişlerinin daha da karmaşık hale getirildiğini söyleyebilir” diyor.

Amerika, İngiltere, Hollanda, Avustralya ve Kanada daha önce Hizbullah’ı terörist örgüt ilan etmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, kararı memnunlukla karşıladı: “Çok önemli ve anlamlı bir karar aldılar, bu son derece önemli bir adım.”

Avrupa Birliği bakanları son toplantısında, Suriye’yi de ele aldı ancak birliğin Mayıs’ta Suriyeli isyancı gruplara silah ambargosunu kaldıran kararından sonra bu gruplara silah gönderme konusuna değinmedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG