Erişilebilirlik

AB'den ‘Kur Savaşları’nı Durdurma Sözü


Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin maliye bakanları, döviz kurlarının rekabetçi amaçlarla hedef alınmaması konusunda uzlaştı.

Moskova’da toplanan G-20 üyelerinin yayınladığı ortak bildiriyi Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde açıkladı. Bildiriden, piyasaları açık tutmak amacıyla “rekabetçi devalüasyondan kaçınma” mesajı çıktı.

Lagarde, “‘Kur savaşı’ denen şeyle karşılaştığımızı söyleyemem. Kur endişesi diye bir şey duyduk, ama buna kur savaşı denemez” diye konuştu.

Yatırımcılar ve siyasetçiler, bazı ülkelerin ekonomik kazanç sağlamak için kendi para birimlerini zayıflatma çabalarının, küresel ekonomik toparlanma hedefini saptırabileceği uyarısında bulunuyor.

Japonya, kendi ekonomisini canlandırarak diğer ülkelerin önüne geçmek için, para birimi Yen’in değerini düşürmekle suçlanıyor.

Daha önce de İngiltere, Almanya, Fransa ve Almanya, büyük şirketlerin kendilerine düşen vergi payını minimumda tutma çabalarına son vererek, adil ödemeler yapmasını şart koşan yeni bir süreç başlatmıştı.

Bu plan, birçok büyük firmanın daha az vergi ödemeye çalıştığını gösteren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün son raporunun ardından yürürlüğe kondu.

Moskova'daki 20'ler grubu toplantısına Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı.
XS
SM
MD
LG