Erişilebilirlik

AB Bosna-Hersek'in Tam Üyelik Başvurusunu Kabul Etti


Türkiye'nin adaylık müzakerelerinin uzaması nedeniyle sık sık "Hristiyan kulübü" olmakla suçlanan Avrupa Birliği, ikinci müslüman ülkenin, Bosna-Hersek'in tam üyelik başvurusunu kabul etti. Saraybosna yönetimi, uzun ve zorlu geçecek müzakerelerin ardından AB'ye girmeyi umut ediyor.

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada, Şubat ayında tam üyelik başvurusu yapan Saraybosna yönetiminin, kısa süre içerisinde müzakerelerin başlaması için gereken reformları tamamladığı, bu nedenle Bosna Hersek'in başvurusunun kabul edildiği belirtildi.

Avrupa Komisyonu, 3,8 milyon nüfuslu Bosna Hersek'in AB'ye tam üye olabilmesi için tamamlaması gereken koşulları açıklayacak. Komisyon, üye ülkenin AB'ye katılması için gereken bilgileri derlemek üzere aday ülkeye binlerce sorunun yer aldığı bir anket gönderecek. Bu sorular içinde Bosna ekonomisi, insan hakları uygulamaları, hukuk kuralları gibi ülkenin temel işleyişine dair sorular yer alacak.

Taraflar olumlu ve iyimser

AB'nin kararı hem Brüksel, hem de Saraybosna’da son derece olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

AB dönem Başkanı Slovakya'nın üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi İvan Korcok, "Bu Bosna için harika bir gün ama bizim için de öyle. Genişleme stratejisinin ülkelerin çalışmalarından esinlendiğini gösteriyoruz" dedi.

Bosna Başbakanı Denis Zvizdic, "Bugün hem Avrupa'nın yönelimleri hem de Bosna Hersek'in Avrupalı geleceği açısından tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu Bosna Hersek için, özellikle de Bosnalı gençler için en önemli ve olumlu haberlerden birisi" dedi.

Zorlu bir süreç bekliyor

Bosna'nın AB'ye üyelik başvuru süreci özellikle Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1990'larda yaşanan etnik çatışmaların bıraktığı miras nedeniyle bir hayli karmaşık bir süreç oldu. Savaşın ardından imzalanan Dayton anlaşması ile Bosna Hersek iki özerk bölgeye ayrıldı. Boşnak ve Hırvatlar bir bölgenin, Bosnalı Sırplar da diğer özerk bölgenin yönetimini devraldı. Üçlü cumhurbaşkanlığı sistemi benimseyen ülkede her etnik gruptan bir cumhurbaşkanı seçiliyor.

AB'ye adaylık başvurusu yapabilmek için özellikle ekonomik alanda oldukça etkili reformlar gerçekleştiren ülkede, halen idari ve adli reformların yapılması bekleniyor. AB yönetimi Saraybosna’yı, sosyo-ekonomik, adli ve idari reformları tamamlamaya çağırıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG