Erişilebilirlik

AB-ABD Görüşmeleri Kaldığı Yerden Devam


ABD'yle AB arasında imzalanması öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın istihdama büyük katkı sağlaması öngörülüyor.
ABD'yle AB arasında imzalanması öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın istihdama büyük katkı sağlaması öngörülüyor.

NSA'in, bazı AB ülkelerini ve liderlerini dinlediği yönündeki iddialar üzerine devam edip etmeyeceği tartışma konusu olan serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin ikinci turu Brüksel’de başladı

ABD ile Avrupa Birliği arasında, küresel anlamda, gelmiş geçmiş en büyük serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakerelere kaldığı yerden devam ediliyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bazı Avrupa Birliği ülkelerini ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlediğine yönelik iddialar nedeniyle geleceği tartışma konusu yapılan müzakerelerin ikinci turuna Brüksel’de start verildi.

Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Ignacio Garcia Bercero ve ABD Başmüzakerecisi Dan Mullaney liderliğindeki heyetler ikinci tur görüşmeleri cuma gününe kadar sürdürecekler.

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’yla (TTIP) ilgili ikinci tur görüşmelere ekim ayında başlanması öngörülmüştü ancak
Amerikan hükümetinin kepenk kapatması ardından da dinleme krizinin derinleşmesi nedeniyle görüşmeler kasıma kaldı.

İkinci tur görüşmelerde hizmet, enerji ve hammadde ticaretinin serbestleştirilmesi ve karşılıklı yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasına odaklanılması öngörülüyor.

Küresel ekonominin yüzde 40’ını ticaretin de yüzde 50’sini kapsaması öngörülen anlaşmadan AB, yılda yaklaşık 160 milyar dolar seviyesinde bir katkı bekliyor. ABD’nin beklentisi de bu rakama oldukça yakın.

TTIP’yle ilgili üçüncü tur görüşmelerin 16-20 Aralık’ta Washington’da yapılması öngörülüyor. Washington’da yapılması planlanan üçüncü tur görüşmelerinin ardından Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Karel de Gucht ve ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman’ın 2014 başlarında siyasi müdahale gerektiren anlaşmazlık noktalarını değerlendirmesi planlanıyor. Taraflar, tüm teknik görüşmeleri gecikmeksizin tamamlayarak 2014 sonundan önce belgeyi imzalamayı hedefliyorlar.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG