Erişilebilirlik

51’nci Bölge Gerçekten Varmış!


Bir süre önce açıklanan eski bir CIA belgesi, komplo teorilerine konu olan 51’nci Bölge’nin yerini açıkladı, ancak askeri üs uzaylılara ev sahipliği yapmak yerine askeri uçuşlarda test sahası olarak kullanılmış

Amerikalı yetkililer, adı komplo teorilerinde sıklıkla geçen 51’nci Bölge’nin varlığını resmen doğruluyor. Ancak açıklamalar, komplo teorisyenlerini hayal kırıklığına uğratacak cinsten: Çünkü 51’nci Bölge’de uzaylılar tutulmuyor.

Bir süre önce açıklanan Merkezi İstihbarat Dairesi’ne (CIA) ait bir belge, Nevada eyaletindeki 51’nci Bölge’nin haritasına yer veriyor. Askeri üs, Las Vegas’ın 130 kilometre kuzeybatısında bulunuyor.

CIA belgesi, 1500 kilometrekarelik alanın 1954 ve 1974 yılları arasında U-2 ve Oxcart (Lockheed A-12) keşif uçakları tarafından kullanılan bir test sahası olduğunu yazıyor. 18 bin metre yüksekten uçabilen U2’ler, Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında Sovyetler Birliği üzerinde keşif ve casusluk amacıyla kullanılıyordu.

51. Bölge
51. Bölge
CIA’ye ait belge, George Washington Üniversitesi’nin Ulusal Güvenlik Arşivleri tarafından yayınlandı. Askeri uçaklarının deneme uçuşlarıyla ilgili bilgi içeren belge 51’nci Bölge’nin 1974’ten sonraki rolüne değinmiyor. Ancak Amerikan devletinin sonraki tarihlerde de üssü istihbarat araçlarının test edilmesinde ve silah denemelerinde kullandığı sanılıyor.

CIA raporunda U-2’yle yüksek irtifa uçuşlarında, pilotlarda rastlanan bir ‘yan etkiye’ de dikkat çekiliyor: UFO, yani tanımsız uçan cisimlere rastlama sayısında artış yaşanması. Yetkililer, o dönem UFO görme vakalarını ‘doğal bir fenomen’ olarak değerlendiriyor.

Ancak Amerikan hükümetinden yapılan açıklamalar komplo teorisyenlerini ikna etmeye yetmeyebilir. Uzaylıların bölgeye indiği, zaman yolculuklarının yapıldığı, dünya dışından varlıklarla buluşmaların gerçekleştirildiği iddia edilen ve hakkında birçok egzotik teoriler üretilen 51’nci Bölge hakkında sayısız film çevrildi. Bölgeye ilgi de o denli arttı.

U-2 uçaklarıysa Soğuk Savaş’taki önemli bir olayda büyük role sahip. 1960 yılında Sovyetler Birliği üzerinde bir Amerikan U-2 keşif uçağı düşürülmüş, pilotu Gary Powers sağ kurtulmayı başarsa da, Ruslar tarafından esir alınmıştı. Sovyet yetkililer tarafından casusluktan yargılanan Powers, daha sonra tutsak casus takası programı çerçevesinde Amerika’ya iade edildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG