Erişilebilirlik

Hollandalı Bakan: 'Türkiye AB'ye Giremeyebilir' - 2004-12-19


Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye'nin Avusturya ve Fransa'da düzenlenecek referandumlar nedeniyle, Avrupa Birliği’ne giremeyebileceğini söyledi.

Hollandalı Bakan, “Bu hoşlandığım bir durum değil, ama maalesef oyunun kuralları değişti” şeklinde konuştu.

Bir televizyon programında konuşan Bot, Avusturya ve Fransa'da düzenlenecek referandumlarda, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi konusunda büyük olasılıkla olumsuz sonuç çıkacağını söyledi. Bot, "Bu hoşlandığım bir durum değil ama ne yazık ki, bir şekilde oyunun kuralları değişti" diye konuştu.

Bernard Bot, "Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma bağımlı kılmanın adil olmayacağını" da belirtti.

Avusturya ve Fransa'nın tutumunu eleştiren Hollanda Dışişleri Bakanı, "Maç sırasında kale direklerinin yerini değiştirmeyi çok adil bulmuyorum. Biz, Türklere, ne 1999'da ne de 2002'de tüm bu prosedürlerin ardından bir de referandumun geleceğini söyledik" diye konuştu.

Türkiye'nin üyeliğinin AB koşullarını yerine getirme kapasitesine bağlı olduğunu vurgulayan bernart Bot, "Adil olmamız gerektiğini düşünüyorum. Fransa ve Avusturya gibi ülkeler bu konuda referandum düzenlemek istediklerini dile getirdiler. Benim fikrime göre bu ülkeler bu düşüncelerini 1963'te veya 2004'den önce söylemeliydiler" dedi.

Türkiye'yi yakından tanıyan Bernard Bot, 1986-1989 yılları arasında Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği görevinde bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanı, bu deneyimleri çerçevesinde, "Türkiye'nin AB'ye girmesi bir zenginlik katacaktır. Bunu söylüyorum çünkü Türkleri iyi tanıyorum" dedi.

Bot, televizyon programında, Brüksel'deki pazarlıkların içeriğine ilişkin de bilgi verdi. Hollanda Dışişleri Bakanı, AB zirvesinde dönem başkanı olarak Türk tarafıyla görüşmelerin böylesine sıkı geçeceğini beklemedikleri dile getirdi.

Brüksel'deki zirve sürecinin sıkıntılı geçtiğini belirten Bot, "Erdoğan ne zaman birşeyleri kabul edecek olsa, bir danışman kulağına eğilip birşeyler fısıldadı ve Erdoğan da fikrini değiştirdi" diye konuştu.

Bernard Bot, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı ‘resmi tanıması’ konusunda atması gereken adımlar olduğunu da yineledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı, ‘Bu kadar muhalefete karşın Türkiye ile müzakerelere başlama kararı neden alındı?’ sorusunu, "gelecek 10 yıl, vatandaşların Türkiye'yi anlamasına ve takdir etmesine yardımcı olacak. Avrupa Birliği, Türkiye'ye reformları hayata geçirmesi için daha çok baskı uygulayacak ve Türkiye'ye adoptasyon için zaman verilecek" diye yanıtladı.

XS
SM
MD
LG