Erişilebilirlik

'Türkiye İstediğinin Önemli Bölümünü Aldı' - 2004-12-19


Avrupa Birliği'nin 17 Aralık Brüksel zirvesinin ardından Wall Street'te de Türkiye konuşuluyor.

Zirveyi adım adım izleyen Dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’in tepkilerini uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yetkililerine sorduk.

2002 yılında Kopenhag zirvesinde Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini soluğunu tutarak izleyen Wall Street, bu kez 17 Aralık zirvesini daha rahat izledi.

Hatta zirveden haftalar önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, 17 Aralık’ta sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceklerini bile açıkladılar.

Finansal analistlere göre son AB zirvesinde Wall Street’in tepkilerinin 2002 Kopenhag zirvesine oranla olumlu olmasının sebebi Türkiye’nin son iki yılda ekonomik ve siyasi olarak önemli mesafe kat etmesi ve uluslararası para piyasalarında saygı kazanması.

Zirvenin ardından Wall Street’in değerlendirmeleri olumluydu.

Finans çevrelerine yakınlığıyla bilinen Wall Street Journal gazetesi, bir Müslüman ülke olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin, Müslüman dünyası ile Batı arasında bir köprü kurulmasına yardımcı olacağını belirtti ve Amerikan finans çevrelerinin de Washington gibi kararı "tarihi" olarak nitelendirdiğini yazdı.

Amerikalı yatırımcılar için Türkiye’nin ekonomisini dakika dakika inceleyen yatırım bankacıları zirveden sonra yaptıkları değerlendirmede Türkiye’nin tarih almasını çok önemli bir gelişme olarak nitelendiriyorlar.

Bu yeni sürecin Türkiye’ye yabancı sermaye girişini canlandırcağının altını çizen Amerikan yatırım bankerleri Avrupa Birliği’nin kararından sonra yabancı şirketlerin Türkiye’ye gelişinin artık ivme kazanacağını vurguluyorlar.

Ayrıca özellikle bono piyasasındaki olumlu gelişmelerin etkisinin sürdüreceği de yapılan tahminler arasında.

Ancak uluslararası derecelendirme kuruluşlarındaki bazı analistler zirveyi olumlu nitelendirseler de sonuçtan biraz da hayal kırıklığına uğradıklarını söylemeden geçemiyorlar. Özellikle müzakerelerin ucunun açık olması bazı finansal analistler arasında kaygı uyandırıyor.

Artılarıyla eksileriyle Wall Street’te genel kanı, Türkiye’nin 17 Aralık zirvesinden istediklerinin üçte ikisini aldığı yönünde.

Zirvenin ardından Türkiye’nin yurtdışı piyasalarda işlem gören 30 yıl vadeli tahvillerinin fiyatının çeyrek artışla haftayı kapatması bu genel kanının göstergesi olarak niteleniyor.

XS
SM
MD
LG