Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Kıbrıs Rum Kesimi'ni Tanımayız' - 2004-12-10


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin 17 Aralık zirvesinden önce Kıbrıs Rum Yönetimini tanıma talebini reddetti.

Konuyla ilgili açıklama, Cuma günü Brüksel’de Başbakan Erdoğan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso arasındaki görüşmeden sonra yapıldı.

Avrupa Birliği liderleri, Ankara’nın, artık Birlik üyesi olan Kıbrıs Rum tarafını tanımasını istiyor. Türkiye ise, Kıbrıs’ta çözüm sağlanmadan tanımanın söz konusu olmayacağını belirtiyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için aranan koşulları yerine getirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, Ankara’nın önüne yeni koşullar çıkartılmaması ve görüşmelerde artık daha fazla gecikilmemesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliğinin dönem başkanlığını yürüten Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, Türkiye ‘ye farklı koşullar ileri sürülmemesi, diğer adaylar gibi maumele yaplıması gerektiğini söyledi:

Balkenende, '1999 ve 2002’de Türkiye aday üye olarak görüldü. Bu bir gerçektir. Türkiye’ye bu bakımdan dürüst davranmak gerekir. Oyunun kurallarını Türkiye için değiştiremeyiz.' şeklinde konuştu.

Türkiye’yle üyelik görüşmelerine başlama konusundaki karar, önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde verilecek.

XS
SM
MD
LG