Erişilebilirlik

Türkiye: Taslak Bildiri Değişmeli - 2004-12-09


NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Brüksel’e giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ayağının tozuyla Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’le görüştü.

Görüşmenin konusu tahmin edilebileceği gibi son günlerde Ankara – Brüksel hattında yaşanan gelişmelerdi. Gül görüşmede Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda tarafından hazırlanan ve 16-17 Aralık Zirvesi’nde Türkiye konusunda alınacak karara temel oluşturacak taslak bildiriden duyulan rahatsızlığı iletti.

Gül, Türkiye’nin zirveden beklentilerini açık ve net bir tarih, başka bir değerlendirmeyi gerektirmeyecek bir karar ve sonunda tam üyelik dışında bir alternatif bulunmayan bir süreç olarak sıraladı. Gül, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, taslak belgede bazı değişikliklerin gerçekleştirilebilmesi için destek istedi. Rehn ise Türkiye’nin sıkıntılarını anladığını ve bunların büyük bölümüne hak verdiğini belirterek “17 Aralık’ta Türkiye konusunda açık ve net bir karar alınacağına güveniyoruz. Metinde bazı iyileştirmelere gidilebilir ancak esas olan tarih verilip müzakerelere başlanmasıdır” mesajını verdi.

Rehn, üyelik dışı alternatif yaklaşımların kendileri açısından da kabul edilemez görüldüğünü ifade etti. Komisyon’un Türkiye’nin yanında yer alması önemli ancak Komisyon görevini 6 Ekim’de yayımladığı belgelerle tamamlamış bulunuyor. Türkiye konusunda nihai kararı yazacak ve uzlaşılması gerekenler ise üye ülkeler. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Gül bugün de beklentilerini karşılayacak desteği alabilmek için İtalyan, İspanyol ve Alman meslektaşlarıyla NATO toplantısı sırasında ikili görüşmeler yapacak. Gül, Rehn’le görüşmesini sürdürürken Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi de Hollanda’nın hazırladığı ikinci taslak belgeyi ele aldı. Ancak toplantıdan bir uzlaşma çıktığını söylemek mümkün değil.

Avrupa Birliği kaynaklarına göre Rumlar, Kıbrıs’ın Türkiye tarafından tanınmasını sağlamak amacıyla metne daha açık ifadeler koyulması için çaba gösterdi. Diğer konularda ise belli bir denge oluştuğu ve geniş çaplı değişiklik beklenmediği kaydediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende arasında bu akşam yapılacak görüşme zirveye doğru bazı taşların daha iyi yerine oturmasını sağlayacak. Toplantıda her iki tarafın görüşleri detaylı bir şekilde masaya yatırılacak ve uzlaşma yolları aranarak bir orta yol bulunmasına çalışılacak. Balkenende, diğer üyelerin esneme paylarını bildiği için bu toplantıdan çıkacak sonuç belirleyici olma potansiyeli taşıyacak. Yine de bu toplantıdan çıkacak sonuç ne yönde olursa olsun, karara ilişkin olarak gerek Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerekse 25 ülkenin kendi aralarındaki tartışmaların zirvenin son dakikalarına kadar sürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG