Erişilebilirlik

Moody's'den Türkiye'ye 17 Aralık Güvencesi - 2004-12-08


17 Aralık’a artık günler kala Brüksel’den Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine dair tarih verilmesi konusunda karışık sinyaller gelmesine rağmen, dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’ten gelen sinyaller çok net: "Türkiye iyi yolda ilerliyor".

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, 17 Aralık’tan sonra Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceklerini açıkladı.

Birçok siyasi gözlemci Avrupa Birliği'nden 17 Aralık'ta çıkacak beklenmedik bir kararın Türk ekonomisi üzerinde olumsuz sonuçları olabileceğine işaret ediyor. Ancak buna karşın dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street, 17 Aralık’ta sonuç ne olursa olsun Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceğinin sinyallerini veriyor.

Moody’s’in Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, zirvede 2005’in ilk yarısı için değilse bile hemen ertesinde bir müzakare süreci için anlaşma sağlanacağını tahmin ettiğini söyledi:

"Şundaki Türkiye’nin kredi notunuyla 17 Aralık arasında bir fark olmasını beklemiyoruz. Zirvede 2005’in ilk yarısı için değilse bile hemen ertesinde bir müzakare süreci için anlaşma sağlanacağını tahmin ediyoruz. Şuanda Türkiye’ye verdiğimiz kredi notundan da çok eminiz ve zirvede karar ne olursa olsun notumuzu değiştirmeyi düşünmüyoruz. Kredi notunda bizi ilgilendiren Türkiye’nin hala yüksek olan borç yüküyle aynı zamanda bu borçların uzunluğu ve vadesinin ne zaman biteceği. Türkiye’nin çok hızlı büyümesi ve uzun vadede Avrupa Birliği üyesi olma ihtimali Türkiye’yi şuanda cazip konuma getiriyor."

Türkiye’nin zaman içinde borcunun azalacağını tahmin eden Lindow, derecelendirme kuruluşlarını asıl kaygılandıran konunun bu borcun hala aşırı değer biçilmiş döviz kuruna bağlı olması olduğunu vurguladı:

"Biz Türkiye’nin borcunun zaman içinde yavaş yavaş azalacağını tahmin ediyoruz ancak bizi kaygılandıran konu bu borcun hala aşırı değer biçilmiş döviz kuruna bağlı olması. Ancak döviz kuruna tutarlı olarak aşırı değer biçileceğini beklemek doğru değil. Şunda doların çok zayıf olması Türkiye’nin lehine. Ancak yine de Türk lirası dünya pazarlarında rekabet gücüne sahip değil. Eğer Türk lirasının değeri daha da düşerse o zaman şimdi Türkiye’nin lehine gözüken durum aleyhine çevirilebilir."

Kristin Lindow, 17 Aralık’ta çıkacak kararın kredi notunu değil, para piyasalarını etkileyeceğini söyledi.

Lindow, zirvede ekonomik şartların yanısıra Kıbrıs sorunu gibi politik şartların da Türkiye’nin önüne sürülmesinin doğru olmayacağını vurguladı:

"17 Aralık’ta karar ne olursa olsun, çıkan sonuç kredi notunu değil, para piyasalarını etkiler. Bizim için en kötü senaryo verilen tüm sözlere rağmen Türkiye’ye zirvede bir tarih verilmemesi olur. Kanımca, zirvede Kıbrıs sorununu öne çıkarmak gibi ekonomik şartların yanında politik şartların öne sürülmesi hiç uygun bir hareket olmaz. Türkiye Kopenhag kriterlerinin tüm gerekliliklerini yerine getirdi. Ve dolayısıyla şimdi Avrupa Birliği üyelerinin taahhütlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Son on yılda en güçlü hükümetl olan AKP hükümeti, ekonomik ve politik reform stratejilerine bağlılığını sürdürdü. Her ne kadar bu stratejiler Avrupa Birliği’ne girmek için uygulanmaya başladıysa da Türkiye’nin iç dinamikleiryle gerçekleşmiştir ve sonuç ne olursa olsun kanımca Türk hükümeti bu reformları bırakmayacaktır."

Amerikan kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyeceklerini vurgulasalar da yine de 17 Aralık zirvesinden çıkacak sonuç New York’ta finans çevrelerinde merakla bekleniyor.

XS
SM
MD
LG