Erişilebilirlik

New York Metrosunda Fotoğraf Çekmek Yasaklandı - 2004-12-07


New York Belediyesi, Noel ve yılbaşı arifesinde yaklaşık 35 milyon turistin New York’a gelmesini beklediklerini açıklarken, güvenlik önemlerinin de ciddi şekilde arttırıldığını duyurdu.

Kentin en büyük gelir kaynağını oluşturan turizm 11 Eylül terrör saldırılarından sonra ciddi ölçüde düşmüş, ve maddi açıdan büyük zarar yaratmıştı.

Şayet bu yıl, New York’a gidecek 35 milyondan biriyseniz ya da daha önce çektiğiniz New York metrosu fotoğraflarını bir yerde kullanmayı düşünüyorsanız dikkatli olmanız gerekiyor.

New York Transit ve Demir Yolları, metrolarda fotoğraf ve film çekilmesi yasağını sessizce uygulamaya koydu.

Bu yıl 100'üncü yaşını kutlayan New York metrosu 842 mil uzunluğundaki raylı sistemi ve 500 istasyonuyla dünyanın en büyük metrolarından birisi.

28 değişik hattıyla, günde ortalama yedi milyon nüfusuyla neredeyse kendi başına bir şehir.

İçindeki kuaförlerden bakkallara, giyim mağazalarından elektrikçilere kadar birçok küçük iş yerinin yanısıra hergün dansçılardan, müzisyenlere birçok da sanatçıya ev sahipliği yapıyor New York metrosu. Ve hergün binlerce turist yerin altındaki bu renkli dünyada fotoğraf çekiyordu.

Taki 11 Eylül saldırılarından sonra New York metrosunda alınan sıkı güvenlik önemleri çerçevesinde geçen Mayıs ayında New York Transit ve Demir Yolları, metroda amatör film ve fotoğraf çekilmesini yasaklayacak bir öneri getirinceye dek.

Öneriyi New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg ilk önce desteklemese de daha sonra basında çıkan açıklamalardında ilk tepkisinden geri adım atan ifadeler kullandı.

Sivil toplum örgütleriyse metroda fotoğraf çekilmesinin güvenliği değil medeni hak ve özgürlükleri engelleyici olduğunu söylerek, tam 7200 kamerayla sürekli izlenen metro için başka önemlemleri alınmasının gerektiği belirttiler.

Öneriyi protesto amacıyla Haziran ayında büyük bir yürüyüş düzenleyen sivil toplum örgütleri, iki de metro fotoğrafları yarışması açtılar.

Yaklaşık son yedi aydır büyük tartışmalara yol açan yasağı geçtiğimiz hafta New York Transit ve Demir Yolları, sessizce uygulamaya koydu.

Ancak şimdi New Yorkluların kafasındaki soru şu: Bu yasak nasıl uygulanacak?

Özellikle cep telefonlarındaki kameralarla fotoğraf çekilmesi nasıl engellenebilir?

Amatör fotoğrafçılara para cezası mı verilecek yoksa film ve kameralara el mi konacak?

Birçok belirsizliğe rağmen New York metrosunda fotoğraf çekmek artık yasak!

XS
SM
MD
LG