Erişilebilirlik

Türkiye-AB İlişkilerinde Kıbrıs  - 2004-12-04


AB’nin kritik Türkiye kararını vereceği 17 Aralık zirvesi öncesi Ankara’da yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor ve Güney Kıbrıs’ın tanınması yönündeki baskılar artıyor.

Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında Cuma akşamı Kıbrıs için bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Başbakan Mehmet Ali Talat’ın katıldığı toplantıda, 17 Aralık için ortak strateji belirlenmeye çalışıldı.

Başbakanlık’ta yapılan Kıbrıs toplantısına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. Toplantıda Avrupa Birliği’nden gelen müzakereler için Güney Kıbrıs’ın tanınması baskısına karşı geliştirilecek stratejiler masaya yatırıldı. Yaklaşık bir saat süren bu toplantıdan sonra herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ankara ve Lefkoşa 17 Aralık’a kadar Güney Kıbrıs’ın tanınmaması konusunda hemfikir. Ankara’nın 17 Aralık’ta beklediği sonucu alması durumunda Güney Kıbrıs konusunda atabileceği adımlar da Kuzey Kıbrıslı liderler ile değerlendirilen uzun vadeli senaryolar arasında bulunuyor.

Bu arada, dün Ankara’da resmi temaslar yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması halinde Kıbrıs Rum yönetimini tanıması gerektiğini söyledi. Borell, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüştü. Resmi bir ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan AP Başkanı Borrell ile Başbakan Erdoğan, görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Borrell’in 17 Aralık zirvesi öncesi Türkiye’yi ziyaret etmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, “bu ziyaretle birbirimizi daha iyi tanıma olanağı bulduk” dedi.

AB Komisyonu’nun, İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için açık bir tavsiyede bulunduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, 17 Aralık'taki zirvede karar verilmesinde bu raporun önemli katkısı olacağına inandığını belirtti.

Başbakan Erdoğan, Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings'in hazırladığı Türkiye raporun son şeklinde de benzer görüşlerin yer almasını dilediklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, İspanyol Josep Borrell ise, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlaması halinde Kıbrıs Rum Kesimi’ni fiilen tanıması gerektiği görüşünü yineledi.

Borrell, Türkiye ile Güney Kıbrıs'ın birbirlerini tanımadan müzakere yapmasının söz konusu olamayacağını belirterek, “bu raporda da oldukça açık, iki taraf birbirini fiilen tanımalı. Ancak raporda ne zaman tanıması gerektiği yönünde bir zaman dilimi yok. İki tarafın görüşmelere devam etmesi için yardımcı olmalıyız” dedi.

AP Başkanı Borrell, KKTC’ye yapılacak mali yardım önündeki engelin kaldırılması için de ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Dün Ankara’da temaslarda bulunan bir başka önemli konuk da Belçika Dışişleri Bakanı Karel Gucht’tu. Belçika Dışişleri Bakanından, Avrupa Parlamentosu Başkanı’nın aksine Kıbrıs konusunda destek mesajı geldi. Belçika Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesimini tanımasının müzakerelerin başlaması için bir koşul olmadığını söyledi.

Kıbrıs konusunda yine Cuma günü Çankaya Köşkünden yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Sermet Atacanlı, Kıbrıs’ta çözüm için Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını belirterek “yeni taleplerle gelmek haksızlık olur“ dedi.

Atacanlı, "AB’nin ikinci bir karara gereksinim duymaksızın somut tarih vermesini bekliyoruz Türkiye bunu hakediyor“ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la bugün görüşecek.

XS
SM
MD
LG