Erişilebilirlik

Ukrayna'da Taraflar Uzlaştı - 2004-12-02


Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıklarını iddia eden iki adayın uzlaştıklarını bildirdi.

Rusya’nın desteklediği Başbakan Victor Yanukoviç geçen ayki seçimin galibi ilan edilmişti. Batı yanlısı muhalefet lideri Viktor Yuşçenko seçimde hile yapıldığını öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne şikayette bulundu. Mahkemenin yeni bir oylamaya gidilmesi yönünde karar verebileceği bildiriliyor.

Yanukoviç ve muhalefet lideri Yuşçenko dün yeniden biraraya geldi. Kiev’deki görüşmeye Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma ve Avrupalı arabulucular da katıldı.

Görevinden ayrılmakta olan Cumhurbaşkanı Kuçma, iki rakip adayın anlaşmazlığı çözmek için kuvvete ve şiddete baş vurmama konusunda anlaştıklarını açıkladı. Muhalefet adayı Yuşçenko ayrıca, taraftarlarının hükümet binalarının çevresindeki ablukayı kaldırmalarını kabul etti. Buna karşılık Başbakan Yanukoviç ve diğer Rusya yanlısı yöneticiler ise, ülkenin toprak bütünlüğünü korumayı taahhüt etti. Ukrayna’nın doğusundaki yöneticiler Yanukoviç’in cumhurbaşkanı olmaması halinde özerklik ilan etme tehdidinde bulunmuştu. NATO Genel Sekreteri Jeep de Hoop Scheffer Ukrayna bunalımının doğu ve batı rekabeti haline dönüşmemesinin ve bu ülkede demokrasiyi korumanın önemini vurguladı.

XS
SM
MD
LG