Erişilebilirlik

'Dolar'daki Düşüş İyi' - 2004-12-02


Washington’daki araştırma kuruluşlarından Uluslar arası Ekonomi Enstitüsü, Doların değer kaybetmesini iyi bir gelişme olarak karşıladı ve daha da düşmesi gerektiğini bildirdi.

Amerikan Doları son üç yılda yabancı para birimleri karşısında yüzde 15 kadar değer kaybetti. Bu kayıp Avrupa parası Euro karşısında daha da büyük oldu. Ekonomi Enstitüsü’nün Başkanı Fred Bergstan Doların değer kaybetmesini memnuniyetle karşılayanlardan.... Bergstan Amerika’nın, dünyanın diğer ülkeleriyle ticaretinden doğan dev açığı kapatabilmesi için Doların daha da düşmesi gerektiğine inanıyor:

“Kısaca özetlemek gerekirse, Dolardaki düşüş henüz daha yarı yolda. Konuşmalarımızdan, konferanslardan ve analizlerden çıkan sonuca göre, tam bir dengeye gelinebilmesi için Doların daha epey düşmesi gerekiyor.”

Bergsten, Amerika’nın büyük ticaret açığına sahip olduğuna işaret ediyor ve bunun, Amerika’nın toplam ekonomik üretiminde yüzde altı oranında bir istikrarsızlığa yol açtığını söylüyor. Uluslararası Para Fonu’nun eski baş ekonomisti Mike Mussa, Ekonomi Enstitüsü’nün uzmanları arasında. Mussa da mali bir paniğe yol açma potansiyeli bulunan ödemeler dengesi açığının giderilebilmesi için, Doların daha da düşmesi gerektiğini belirtiyor:

“Daha da zayıf bir Dolar, ayarlama sürecinin gerekli unsurlarından biridir. Dünyanın öteki ülkelerinin ürettiği mal ve hizmetlerden Amerikan malı hizmet ve mallara doğru bir talebin doğmasını istiyoruz.”

Enstitü’nün araştırmacıları Dolardaki ayarlamanın tamamlanabilmesi için büyük bir ödemeler fazlasına sahip Çin’in, parasının değerini yükseltmesi gerektiğine işaret ediyor. Çin parasının değeri, şu anda Amerikan Doları karşısında sabit. Bergman, Çin’in parasının değerini serbest bırakmamakta direnmesi yüzünden, ayarlama yükünün, Amerika ve Avrupa’nın sırtına yüklendiğini belirtiyor:

“Dolar öteki paralar karşısında değer kaybettikçe, Çin de bundan yarar sağlıyor ve dünyanın öteki ülkelerine göre, büyük bir ticari avantaj kazanmış oluyor. Bu elverişli ortam da, Çin’in sadece parasını ayarlamakta isteksiz davranmasına yol açmıyor aynı zamanda Çin’e karşı ticari rekabeti kaybetmek istemedikleri için, Asya ülkelerinin de, kendi paralarının değerini ayarlamaktan kaçmalarına yol açıyor.”

Araştırmacılar Doların değerinin daha da düşmesi gerektiğine işaret etmelerine rağmen, Avrupa parası Euro’nun da fazla güçlenme tehlikesine dikkat çekiyor. Euro’nun güç kazanması Avrupa’nın ihracatına zarar veriyor ve zaten zayıf durumdaki Avrupa ekonomilerinin durgunluğa sürüklenmesi tehlikesi yaratıyor.

XS
SM
MD
LG