Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'nin Felluce'de 'Soykırım' İddialarına Yanıt - 2004-11-29


Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın Felluce operasyonuna yönelik ağır eleştirilerine Amerikan hükümetinden yazılı yanıt geldi.

Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Türk basın ve yayın organlarında Felluce’deki operasyonlar hakkında gerçeğe aykırı bir tablo çizildiği belirtildi.

Aynı açıklamada, “bu operasyonlarla, Amerika’nın Irak’ta soykırım yaptığı” yolundaki iddianın temelsiz ve kışkırtıcı olduğu kaydedildi. Bu tür bir benzetmenin hakaret niteliği taşıdığı kaydedilen açıklamada “Felluce operasyonlarının amacı, Iraklıları terörize eden ve aralarında Türk kamyon şoförlerinin de bulunduğu yabancıları öldürenlenleri temizleyip, kent halkını özgürleştirmektir” ifadeleri kullanıldı.

Amerikan Büyükelçiliği, yazılı açıklamasında, koalisyon birliklerinin sivil kayıpların asgari düzeyde tutulması için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı ve bazı gazetelerde sivillerin kasıtlı olarak öldürüldüğü yolunda yer alan iddiaların mantık dışı olduğunu kaydetti.

Büyükelçilik, Türk basınında yer alan haberlerin, kaynağı kuşkulu Internet sitelerinden alındığını veya kimliği belirsiz gözlemcilere atfedilerek yazıldığını belirterek, bu tür haberleri yayınlamanın sorumsuzca bir davranış olduğu imasında bulundu.

XS
SM
MD
LG