Erişilebilirlik

Romanya'da Seçimlere Katılım Düşük Oldu - 2004-11-28


Romanya’da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde sandık başlarında yapılan anketlere göre iktidar partisi önde gidiyor. Ancak anketler yeterli oy çoğunluğunun sağlanamayacağını ve ikinci tura gidileceğini de ortaya koyuyor.

Seçim sonrası iki farklı ankete göre Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 40’ını Adalet ve Doğruluk İttifakı ise yüzde 35’ini aldı. Yine anketlere göre Başbakan Adrian Nastase de başkanlık seçiminde en yakın rakibini 4 puan geride bıraktı.

Seçimlerde asıl çekişme, Sosyal Demokrat Parti adayı Başbakan Adrian Nastase ile, Bükreş’in liberal belediye başkanı Traian Basescu arasında geçiyor.

Başbakan Nastase, kendi dönemi sırasında, ülke ekonomisini kalkındırdığını sık sık vurgularken, Belediye Başkanı Basescu da, kampanyasını yolsuzluğa karşı çıkışları üzerine yürüttü.

Romanya, reform sürecini zamanında tamamlarsa, 2007 yılında Avrupa Birliği’ne yeni cumhurbaşkanıyla girecek. Yasalar, mevcut cumhurbaşkanı İon İlliescu’nun yeniden aday olmasına izin vermiyor.

Bugünkü seçimlerde yeterli çoğunluk sağlanamaması durumundaysa, iki hafta sonra en çok oy alan iki aday arasında ikinci turun yapılması gerekecek.

XS
SM
MD
LG